Kırmızı ette fiyat artışları devam ediyor. Depremin vurduğu hayvancılık sektöründe Ramazan ayı içerisinde zamların devreye girmesi ve ülke genelinde yaşanan şap hastalığı nedeniyle et fiyatları son bir ay içerisinde yüzde 30 arttı. Artan fiyatlar nedeniyle tüketiciler kırmızı ete ulaşamazken, Düzce’nin yerel firması olan Olgun – Kırmızı Beyaz Yönetim Kurulu Başkanı Okan Acar, bu durumu Öncü Haber mikrofonuna değerlendirdi.
“Türkiye’de hayvan sıkıntısı var”
Türkiye’de büyükbaş hayvan sıkıntısı yaşandığına ve bu nedenle de fiyatların arttığına dikkat çeken Acar, “Öncelikle mübarek Ramazan Ayı hepimize, cümlemize, milletimize hayırlı olsun. Kırmızı et fiyatlarıyla ilgili, Ramazan’dan sonra düşme gibi bir şey olamaz, olma ihtimali yok. Çünkü büyükbaş hayvanda sıkıntı var. Geçmiş zamanlarda ulusal basında falanda duyuyorduk, izliyorduk. Süt para etmediği için, süt inekleri kesildi. Dolayısıyla hayvanların çoğalma imkanı ortadan kalktı. Şu an piyasa evet bir fırsatçılık var. Fiyatların bu fiyat olmaması lazım, ama malda yok bir yandan” diye konuştu.
“Ramazan’dan sonra tüketim ile birlikte fiyatlar daha da artacak”
Ramazan ayının ardından düğün ve piknik sezonunun açılması ile birlikte kırmızı ete yeni bir zammın gelmesini beklediklerini söyleyen Acar, “Ramazan’dan sonra asıl tüketim başlayacak. Ramazan, evet mübarek ay, insanlar et tüketiyorlar ama Ramazan’dan sonra düğünler, mevlitler, cemiyetler, mangallar havalar ile birlikte tüketimimiz daha da fazla artacak. Bunu karşılığında büyükbaş hayvanımızda sıkıntı var. Yeterli derecede yok. Ben Ramazan’dan sonra da fiyatların yükseleceğini düşünüyorum. Dışarıdan hayvan ithal edilip İç pazar desteklenmezse fiyatlar yükselir” şeklinde konuştu.
“İnsanlar fiyatlara tepki gösteriyor”
Et fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle tüketicilerin kendilerine tepki gösterdiğini ifade eden Acar, “Ben yarın kesim yapacağım, 210 liradan kesim yapıyorum. Hayvanı kesiyoruz, asıyoruz 210 lira. Bunu üstüne yüzde 30 maliyetini koy, kemiğini vesairesini koyunca da 293 liradan aşağıya tezgahta satılmaz. Vatandaşta haklı yani. Tarım marketlerde kaç lira olduğunu tam bilmiyorum ama herhalde 120-130 lira olarak söyleniyor. Orda da yeterli olma ihtimali yok yani. İnsanların alım gücü kısıtlı, tepki gösteriyorlar. 1 kilo alacak olan bu sefer 300 gram alıyor, 200 gram alıyor, 400 gram alıyor. Bizde samimiyetimizi izah etmeye çalışıyoruz. Allah için ben 210 liradan karkası kesip kaçtan vereceğim ben bunu? Benim işçilik maliyetim var, elektrik maliyetim var. Bize söylüyorlar, ‘240 lira, 250 lira’ diye. Şunu tüm kalbimle söylüyorum ki 240, 250, 260 liraya satan normal dana eti satamaz. İddia ediyorum gelsin bana ispatlasın. Ne yapar? Sığır eti, inek eti satar, sakat et karıştırır. Her türlü şey yapılabilir. İnsanlar bildikleri, güvendikleri yerlere gitsinler sorsunlar. 290 lira, 300 liradan aşağı mümkün değil kıyma, kuşbaşının olması.” ifadelerini kullandı.
HABER: Savaş ARI