Ekonomi

“EYT’LİLER BİRAZ SABIRLI OLSUN… BİZE 1 – 2 AY MÜSAADE ETSİNLER”

Abone Ol

EYT ile İlgili Düzenlemeyi İçeren Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edilerek Yasalaşmasının üzerinden 1 ay geçmesine rağmen, Düzce SGK İl Müdürlüğü’nde oluşan yoğunluk devam ediyor. Yaşanan yoğunluk nedeniyle Düzce SGK İl Müdürlüğü, EYT’lilerin işlemlerini yapan personel sayısını arttırdı.

İleride yaşanabilecek olumsuzluklara karşı EYT’lilerin işlemlerini büyük bir titizlikle yürüttüklerini söyleyen SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu, beklenin üzerinde talep aldıklarını belirtti.

“İşlemleri titizlikle takip ediyoruz”

Düzce’den bugüne kadar 10 bine yakın EYT’linin başvuru yaptığının altını çizen Köroğlu, Öncü Haber mikrofonuna yaptığı açıklamada, “ Süreç İyi gidiyor, ama yoğunuz çok yoğunuz. Beklediğimizden çok fazla talep aldık. Tam sayısını bilmemekle birlikte 10 bine yakın emeklilik talebi aldık. Ama bunu sorunsuz olarak evrak kayda başvuruları aldık, ama biliyorsunuz maaş bağlama uzmanlık gerektiren bir şey. Biz bunu pratiğe çevirdik. Tabii ama incelemeden bir kişiye maaş bağlaması söz konusu değildir. Çünkü bir ayda 30 günden fazla çalışmış olabilir. 18 yaşından önce işe girmiş olabilir dolayısıyla biz nasıl bir tedbir aldık; 8 arkadaşımız maaş bağlıyor. 2 tane kontrolcümüz var, bir tane bankoda arkadaşımız duruyor. Diğeri maluliyete bakıyor. Biz ne yapıyoruz? Bu arkadaşlara birer tane daha kanka memur ayarladık diğer servislerden. Onlar dosyanın dökümünü alıyorlar içindekini döktürüyorlar getiriyorlar buraya. Bu belgeleri almak zorundayız. Sigortanın sicil kartı, hizmet dökümü, hangi aylarda çalışmış, nerede çalışmış, kimlik paylaşımı, işten çıkış bildirgesi bu dosyayı aşağıdaki arkadaşlar hazırlıyorlar üstünü yazıyorlar buraya geliyor. Bu uzman arkadaşlar açıyorlar. Maaş bağlama evresine geçiyorlar. 18 yaşından önce girişi var mı, ne zaman girmiş, ilk işe girişi nerede, bir ayda 30 günden fazla var mı, bir yılda 365 günden fazla var mı, günü tutuyor mu, SSK Bağ-Kur çakışması var mı veya sadece SSK’si yok ki insanların, bir de mesela diyelim ki SSK,’nin yanında bağ-Kur’u da var, Bağ-Kur’u istiyor, -Bağ-Kur hizmet servisini istiyor birleştirerek burada aylık bağlanıyor sisteme. Sonra dosyalar kontrolcülere geliyor. Kontrol ediliyor, kontrol edildikten sonra iki arkadaşımızı ayırmışız bu işi bilen, dosyaları sisteme yüklüyorlar. Sonra şefe geliyor. Şef, müdür yardımcısı tarafından onaylanıyor bizim EYT’lilerden talebimiz şu biraz sabırlı olsunlar bir 2-3 ay bize müsaade etsinler. Biz şu an en az 20-30 kat hızla maaş bağlıyoruz ama bunu dikkatli bir şekilde bağlıyoruz. Sebebi şu; bağlar geçeriz ama sonradan bir sıkıntı olduğu zaman maaş iptaliyle karşılaşmamak için elimizden geldiği kadar, akşam mesaiye kalıyorlar, cumartesi pazar gelecekler. Allah izin verirse 2-3 aya kalmadan bitireceğiz” diye konuştu.

“Emekli hakkı kazananlara takır takır maaşlarını bağlıyoruz”

Emeklilik işlemlerinin, uzmanlık işi olduğuna dikkat çeken Köroğlu, “Yoğunluk oluyor, biraz tabi talepte azalma oldu. T.C kimlik numarasının sonuna göre evrak dağıtıyoruz. Memurlara dağıttık. Vatandaşlar; “Aynı gün talepte bulunduk benimki bağlandı onunki bağlanmadı.” diyor. Şimdi bu memura gelen talepler azdır erken bağlamıştır. O memura gelen talepler fazladır. Birkaç gün geç olabilir ama hak kaybı yok. Evrak kayda girmişler 1 Nisan’da aylıkları başladı. Mart ayında bağladığımız maaşlar Nisan’da alacaklar. Eğer mart ayında talepte bulunmuş nisanda sisteme girmiş, mayısta hem nisanı hem mayısı birlikte alacaklar, bayram ikramiyesini de o zaman alacaklar dolayısıyla vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Biz Allah’ın izniyle takır takır maaşlarını bağlıyoruz ama kontrollü gitmemiz lazım. Normal aylık bizim ortalama 100 maaş bağladığımız yerde mesela mart ayında 2 bin maaş bağlandı şu an bunu artırmaya çalışıyoruz. 3 ekip kurduk. Yine şunu belirteyim; maaş bağlama biraz uzmanlık gerektirdiği için bunu dikkatli bağlamamız lazım. Kişi hak etmişse dosyası incelenmişse aylığı bağlanacaktır. Ama 5 bin 900 günden emeklidir ama bir bakarız ki bir ayda iki işveren tarafından bildirilmiştir. Biz onu 30 gün alıyoruz. İki işverenin ödediği primi toplayıp alıyoruz. Ama o 30 günü 60 gün alamayız o ayı. 30 aldığımız zaman ne olur ay eksiği kalır. Bir de mesela kişi SSK’lidir ama vergi kaydı vardır, tarım ziraat odası kaydı vardır. İşten çıktıktan sonra bunu unutmasınlar. Vergi kaydı otomatikman başlar BAĞKUR, tarım otomatikman başlar dolayısıyla tahsis talep tarihinde SGK’ye hiçbir borcunun olmaması lazım. Kişilerin vergi kaydı varken tarım kaydı varken ziraat odası kaydı, sigortalı çalışırken bunlar durur, SSK Bağ-Kur’u keser, ama SSK’den işten çıktıktan sonra vergi kaydına ve tarıma ziraat odasına istinaden tarım Bağ-Kuru da tekrar başlar buna da dikkat etsinler. Müsterih olsunlar. Harıl harıl çalışıyoruz. Dikkatli bir şekilde yapıyoruz” şeklinde konuştu.

HABER: Savaş ARI