Sağlık & Çevre

“EN İYİSİ DALI SALLA, DİBİNİ TOPLA”

Düzce’de geçmişten beri fındığı dalından toplayan üreticiler, son yıllarda işçilik maliyetlerinin daha az ve hasat süresinin daha kısa olması dolayısıyla yerden toplama yöntemini tercih ediyor. Ziraat odaları yetkilileri yaptığı açıklamada, "Bir kişi daldan hasat yöntemiyle taş çatlasın 2 çuval ama yerden hasat yönteminde 4 çuval toplayabiliyor." ifadesini kullandı.

Abone Ol

Düzce’de üreticiler, son yıllarda işçilik maliyetlerinin daha az ve hasat süresinin daha kısa olması dolayısıyla yerden hasat yöntemine yöneldi.

Türkiye'nin önemli tarım ürünleri arasında olan fındık, Düzce'de uzun yıllardır dalından hasat edilirken, son yıllarda bu yöntemin yerini fındığın daldan döküldükten sonra yerden toplanması almaya başladı.

Yerden hasadın işçilik maliyetlerinin daha az ve hasat süresinin daha kısa olduğunu deneyimleyen üreticiler, zamanla bu yöntemi tercih etmeye başladı. Düzce’de yerden hasat yönteminin üreticiler arasında giderek yaygınlık göstermesinin arka planında müdahale alım fiyatlarının beklenenin altında kalması ve özellikle işçi yevmiyelerinin yüksek olması yatıyor.

Süreç ürünün olgunlaşma zamanına göre değişiklik gösterebiliyor

Daldan hasat yönteminde kişi günde ortalama 70-75, yerden hasatta ise 110-120 kilogram arasında zuruflu (yeşil dış kabuğu) fındık toplayabiliyor. Bu yöntemde hasat bir defada değil, aynı arazideki fındık dallarının aralıklarla silkelenip toplanmasıyla devam ediyor. Bu süreç ürünün olgunlaşma zamanına göre değişiklik gösterebiliyor.

Ziraat odaları yetkilileri de Karadeniz’in fındık üretimi yapılan illerinde son yıllarda yerden hasat yönteminin yaygınlaşmaya başladığını bildirdi.

Fındık dalları zarar görebiliyor

İş gücü ve yevmiye maliyetinin bu yönteme etki ettiğini belirten sektör temsilcileri de "Bölgemizde fındık üreticisinin yüzde 70'i ürünü yerden hasat yöntemi ile topluyor. Bir kişi daldan hasat yöntemiyle taş çatlasın 2 çuval ama yerden hasat yönteminde 4 çuval toplayabiliyor. İşçi maliyeti anlamında bizim bölgemizde bu yöntem daha uygun." dedi.

Ayrıca, daldan toplama yönteminde fındık dallarının zarar görebildiğine dikkat çekilirken, yerden hasatta ise bu riskin olmadığı aktarıldı.

Düzce’de üreticilerin çoğunluğu daldan hasat yöntemine devam etse de ürününü tamamen yerden hasat eden fındıkçıların sayısı özellikle son 3 sezondur giderek artıyor.

Daldan hasat eden üreticilerin 'Bir an önce toplayalım, işimizi bitirelim.' düşüncesinde olurken, iş ve maliyet açısından yerden toplamanın daha hızlı bir çözüm olduğunu keşfedenlerin ağustos ayının son haftalarına kadar beklemeyi tercih ediyor.

"Fındık daha verimli ve güzel oluyor”

Ürününü tamamen yerden hasat eden Karadenizli üreticiler ise bu yöntemin artılarını şöyle anlattı:

 "Maliyetin yanı sıra daldan hasadın tehlikeleri de var. Dal çürükse kırılabilir, düşebilirsin. Bir dönüm yeri bir kişi daldan 4 günde ama yerden 2 kişi bir günde toplar. Aynı yeri iki kez silkeleyip topluyorsun, son kez bir daha silkeleyip topluyorsun."  

"Dalı eğerken de kırabiliyor, düşüyorsun, sakatlanabiliyorsun. Bu şekilde çok sakatlanan arkadaş oldu, dala çıkıp düşenler, kolu kırılanlar. Bayır yerlerde düşme ihtimaliniz de var. Ben bir keresinde daldan tuttum, dalın kırılmasıyla yamaçta yuvarlandım. En iyisi dalı salla, dibini topla, toplarken de türkü söyle, hızlı şekilde topla git. Zaten üreticilerin çoğu da yerden topluyor artık."

"Çabuk topluyoruz, yorulmuyoruz. Bunda daha çok fındığın dallarını silkeleyen yoruluyor, toplayan o kadar yorulmuyor. Çayımızı, kahvemizi içerek topluyoruz. Eskiden hep daldan toplanıyordu, üreticiler birbirinden görerek yerden toplamaya yöneldi."

"Fındık daha verimli ve güzel oluyor. Bahçeye 3-4 günde 3 kez toplamak için giriyoruz."