Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, konuk olduğu Öncü TV ekranlarındaki ‘Güne Merhaba Programında, kendi dönemlerinde ihaleye çıkartılarak yapımına kısa bir süre sonra başlanacak olan yeni hizmet binası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İhalenin şeffaf bir şekilde yapıldığının altını çizen Bıyık, “İnşallah çok muhteşem bir bina olacak” dedi. Düzce’nin ihracat ve istihdam rakamlarına da değinen Bıyık, Düzce’den Avrupa’nın birçok ülkesine ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Bıyık ayrıca Düzce’de son dönemdeki birlik ve beraberliğe dikkat çekerek, “Düzce’nin büyük bir aile olmanın temellerini atıyoruz” ifadelerini kullandı.
Öncü TV Haber Müdürü deneyimli gazeteci Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ‘Güne Merhaba’ programına konuk olan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, uzun yılların ardından kendi dönemlerinde ihalesini gerçekleştirdikleri Düzce Ticaret ve Sanayi Odası yeni hizmet Binasının her geçen gün gelişen Düzce’ye yakışır, modern bir bina olarak projelendirildiğini söyledi. Hizmet binasının, ihale tarihinden itibaren 600 iş günü içinde bitirileceğini kaydeden Bıyık, ihalenin ise şeffaflık içinde yapıldığını vurguladı.
“TSO’nun zarar etmemesi için ihaleye müdahil oldum”
Programda, Düzce TSO’nun zarar etmemesi için ihaleye müdahil olduğunu açıklayan Bıyık, “Yeni Düzce Ticaret ve Sanayi Odası binası 2 blok, bir blok bize ait, diğer blok yüklenici firmaya ait. Düzce’nin bundan sonraki 50 yılı planlayarak bu binayı planladık. Binanın altında dükkânlar var inşallah onlara da banka yapacağız. Yerimiz vardı, ama meclisteki olaylardan yapılamamıştı ama sağ olsun Sayın Bakanımız oradaki her şeyi çözdü. Normalde 8 firma dosya aldı, fakat şöyle bir durum var, yüzde 50 burası için, çok büyük bir rakam yani buralarda inşaatla alakalı yüzde 35, yüzde 40 ile ancak verilebiliyor. Bir firma katıldı, bir firma da yüzde 47 verdi. Biz yüzde 50 ile ihaleye çıktık. Bizim Ticaret Odası da şöyle bir plan yapıyor, Ticaret Odası mensupları da var. Diyorlar ki ‘50`ye çıkaralım, biz Ticaret Odasından, bu firmaya para ödeyelim. İhaleyi alsın, biraz para ödeyelim. 10 milyon civarı. Tabii bizde öyle bir para da yok aslında. Ben aşağıdayım tabii, ihaleye de katılmadım. Arkadaşlar mesaj attılar, dediler ki; ‘yüzde 47, daha yukarıya da çıkmıyor bu oran, çok büyük bir oran, çok iyi bir oran bu oranla verelim. Üstüne de para ödeyelim’ dediler. Ben de ‘para ödeyemeyiz’ diye mesaj attım. Sonra ‘firma çıkmıyor’ dediler. Bir firma katıldı, 8 - 9 kişi dosya aldı. Tabii herkes hesap yapıyor, diyor ki; ‘ben buradan para kazana bilir miyim, kazanamaz mıyım? Yüzde oranlarda 40’lar ile geçiyor, 35’ler ile geçiyor, 37 ile geçiyor, ‘yüzde 50 ile alırsam, zarar ederim’ diyor. Bizde öyle bir planlama yaptık, çünkü ortadan bölmemiz lazım. Biz bu taraflardan yer veremeyiz. Karışırız bu sefer” diye konuştu.
“Hizmet binasının temeli kısa süre içerisinde atılacak”
Yeni hizmet binasının temelinin kısa süre içinde atılacağını söyleyen Bıyık, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Özellikle inşaat komisyonunda ki arkadaşlarımıza da sonsuz teşekkür ediyorum. Bununla alakalı da… Bakın, bütün arkadaşlarımızdan bir komisyon kurduk, her şey açık, şeffaf onlar buraya kadar getirdiler, hazırlığı yaptılar. Baktım öyle olunca olmuyor, bende yukarıya ihaleye çıktım. İki ortak arkadaş müşterek yapı, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Girince tabii ihale komisyon başkanı var, ihale komisyon başkanına dedim ki; ‘Başkanım ‘ben ihaleye girebilir miyim?’ diye sordum. ‘Tabii başkanım girebilirsiniz’ dediler. Köşede oturuyorlardı ihaleye girenler de, gittim onların arasına oturdum. İki tane birbirinden kıymetli arkadaşımız. ‘Senin kaç tane şirketin var, Ticaret Odası’nda’ dedim. ‘8 tane var’ dedi. Senin kaç tane var dedim; ‘6 tane var’ dedi. ‘Peki, kaç verdiniz’ dedim. Yüzde 47 verdik dediler. Neden yukarı çıkmıyorsunuz, yüzde 50 verseniz de iş bitse. Başkanım kurtarmaz dedi. Biz bunu kendimizin reklamı için yapacağız dedi. Bakın arkadaşlar ben Ticaret Odası başkanıyım, ben bugün varım, yarın yokum. Burası benim babamın yeri de değil, Burası Ticaret Odasının yeri. şimdi senin 8 şirketin var, senin de 6 şirketin var, yüzde 1 buçuk arttırıyorsun, baktı evet başkanım dedi. Sende yüzde 1 buçuk arttırıyorsun dedim. Ne yapar ikisi toplam; ‘3 yapar başkanım’ dediler. Yüzde 47’ye 3 eklersen ne yapar? Yüzde 50 tamam bitti hayırlı uğurlu olsun dedim. Sağ olsunlar. Öpüştük ve helalleştik. Onlar da kırmadılar beni, öyle yüzde 50`ye çıkardık yani. İnşallah nasip olursa Ramazan’ın 15`inden sonra inşallah çevresini kapatıyorlar. Temel hazırlıklarına başlıyorlar. Süresi ihale gününden itibaren 600 gün. Yani bizim seçimimizden önce, nasip olursa bitecek 600 gün, inşallah çok muhteşem bir görüntü. Çok muhteşem bir bina olacak.”
“Düzce’den en çok ihracatı Avrupa ülkelerine yapıyoruz”
Düzce’nin ihracat rakamlarına da değinen Bıyık, en şok ihracatın AB ülkelerine yapıldığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:
“Düzce’deki ihracat rakamları 889 bin dolar. İhracat yapılan ülke sayımız 155. En çok ihracat yapılan ülkeler Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya ve İngiltere. İhracatı en çok olan sektörlerimiz orman, mobilya, otomotiv yan sanayi, tekstil, inşaat, yapı, gıda ve plastik. İmalatçı firmalarımızın istihdam sayısı 33- 35 bin. Düzce’deki işçi sayısının toplam 50 binin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Düzce’deki faal OSB sayımız 4. 1. ve 2. Organize, Gümüşova Organize ile Çilimli Organize. OSB firmalarının toplamı 110. Sadece organize içinde değil, dışarıda da çok fabrikamız var.”
“Düzce’nin havasını ve suyunu kirletmeyen yatırımcılar baş tacımız”
Sanayi yatırımlarında en dikkat ettikleri konunun çevreci yatırımlar olduğunu ifade eden Bıyık, “Çilimli’ye baktığımız zaman, yeşil dönüşüm üzerine yapılmış bir sanayi. Biz ağır sanayi istiyoruz. Ağır sanayi, ama atığı olmayan. Avrupa’da karbon ayak izine uymayan hiçbir firma, dışarıya ihracat yapamıyor. Yatırımcılar baş tacımız, ama Düzce’yi kirletmemesi lazım. Bu sadece hava değil, suyla, atığıyla Düzce’yi kirletmemesi lazım. Gelen yatırımcı teknolojiyle gelecek” şeklinde konuştu.
“Teknolojik filtre ve artıma sistemi olan fabrikalar istiyoruz”
Mesela Almanya’da uçaktan iniyoruz, taksiye biniyoruz ve toplantı salonuna giderken, şehrin sağında, solunda ve içinde fabrikalar var. Su arıtma, atık arıtma ve baca filtreleriyle sıfır atıkla çalışıyorlar. Fabrikaların dev gibi bacalarından duman çıkmıyor, ama bizim burada bazı fabrikalar özellikle gece yapıyorlar, duman çıkarıyor, bundan aileler ve havamız etkileniyor. Denetimler yetersiz, teknolojik olarak arıtma yapmamız lazım, sadece denetimden geçsin diye değil. Böyle arıtım yapıldığı zaman, baş tacımız olur tabii ki gelebilir. İstanbullu bir firma, İstanbul’da denetimden hareket edemez, Düzce’ye bir fabrika kuruyor ‘burada nasıl olsa, bir boşluk var ‘ diyor. O boşluk yok aslında burada, yatırımcı istiyoruz, ama teknolojik filtre ve arıtma sistemi olan fabrika istiyoruz.
Düzce’nin büyük bir aile olmasının temellerini atıyoruz”
Düzce’de son dönemdeki birlik ve beraberlikten de bahseden Bıyık,
“Biz özellikle firmaları ziyaret ederek onlara rica ediyoruz, lütfen vergilerinizi buraya alın diyoruz. Tabii alan firmalar oluyor, ama vergisi iadesi ile ilgili sıkıntı çeken ve vergisini buraya alamayan fabrikalar da var. Burada üretilenin vergisini yine burada alalım, ihracat rakamları buraya yansısın, bunu istiyoruz ve üzerinde çalışıyoruz. Benim göreve başladığım günden beridir, söylemiş olduğum bir şey var; eğer birlik ve beraberlik olmazsa hiç kimse, bir şey yapamaz. Ticaret Odası olarak bir şey yapmaya kalkarsın, ama yapamazsın, ya engel olunur, ya da destek olunmaz. Devletimizin Valisi, Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz ve siyasilerimizden Allah razı olsun. Bir şeyin böyle olması lazım dediğimizde hemen tamam diyorlar. Biz Valimizle, Belediye Başkanımızla, vekillerimizle, üniversitemizle, il müdürlerimizle ve üyelerimizle hep birlikte büyük bir aileyiz, yani bu sadece benim veya onun değil bu Düzce’nin bir, aile olmanın temellerini atıyoruz, burada birlik ve beraberlik olması lazım” açıklamalarında bulundu.
HABER: Savaş ARI