Gündem

DÜZCE’DE DAĞ ÇİLEĞİ ÜRETİMİNİ ARTTIRACAK PROJE

Düzce’de gelir getirisi yüksek olan dağ çileği üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Düzce Valiliği ve Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen ‘Dağ Çileği Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında merkeze bağlı Hacıahmetler Köyünde hasat programı düzenlendi. Programdaki konuşmalarda, dağ çileğinin Düzce’de önemli bir geçim kaynağı olan fındığın tamamlayıcısı olacağına vurgu yapıldı.

Abone Ol

Düzce’de yaygın olarak fındık tarlalarında görülen ve zirai ilaçlama olmadığı sürece her yıl ürün vermeye devam eden dağ çileğinin üreticiler eliyle verim alınacak şekilde yetiştirilmesi için proje geliştirildi.

Bu kapsamda Düzce Valiliği ve Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde “Dağ Çileği Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” hazırlanarak üreticilere fide desteği sağlandı.

Projeden yararlanarak tarlasında dağ çileği yetiştiren Ceyda Nur Dursun’un merkeze bağlı Hacıahmetler Köyü’nde bulunan tarlasında, hasat programı düzenlendi.

Düzenlenen programa Düzce Valisi Selçuk Aslan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kılıç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, İl Genel Meclis Başkanı Fazlı Koç ve vatandaşlar katıldı.

Vali: Düzce’de en büyük sıkıntı fideydi, üretimle bu sorunu aştık

Programda konuşan Vali Aslan, dağ çileğinin önemini vurgulayarak ‘Dağ çileği fındık tamamlayıcı katma değeri yüksek bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.’ dedi.

 Vali Aslan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ’Allah’ın Düzce coğrafyasında bize ikram olarak sunduğu birçok üründen bir tanesi olan dağ çileği, görüldüğü talep üzerine 2021 yılında Tarım İl Müdürlüğümüz başlatılan ve İl Özel idaremiz tarafından finansmanı desteklenen çalışmayla dağ çileğini tarla ve bahçelerde nasıl üretebiliriz suali üzerinden peşine düştüğümüz projenin en büyük sorunun fide üretimi olduğu fark edilince arkadaşlarımız önce fide üretimine başladılar. Dağ çileğinin reçel ve benzeri ürünlerde çok talep gördüğünü ben kendim de müşadehe ettim. İnşallah ilimiz tarımının kalkındırılması ve geliştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz. Dağ çileği fındık tamamlayıcı katma değeri yüksek bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.’

Üretici Dursun: Gelecek sene daha fazla verim almayı hedefliyorum

Dağ çileği fidesi hibe desteği alan kadın çiftçi Ceyda Nur Dursun ise yaptığı konuşmada, ’Katıldığım projede bin kök çilek aldım, birazı kurudu. Bu sene topladığım ürünü satış yapmadım, reçel yaparak kullanıyorum. Seneye de ekip daha çok verim almayı hedefliyorum.’ dedi.

HABER: Liva Nur Ünsal

KAMERAMAN: Emirhan Töngel