Tarım

“DÜZCE TARIMINI TANITMAK İSTEDİK”

Düzce'de kamu kurumları ve kooperatiflerin iş birliğiyle kadın girişimcilerin ürünlerinin sergilendiği "Tarım Sokağı" bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Düzce Millet Bahçesi’nde bu yıl 2.’si oluşturulan Tarım Sokağı'nda, yörede üretilen meyve ve sebzelerden el emeğine kadar birçok ürün sergilendi. Stantların birçok kurumun desteğiyle açıldığını belirten Düzce Kent Konseyi Genel Sekreteri Ayfer Yüksel, Düzceliler’in desteğini beklediklerini belirtti.

Abone Ol

Düzce Belediyesi, Düzce İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi, Düzce Kent Konseyi, Ziraat Odası, TSO ve kadın girişimcilere yönelik faaliyet gösteren kooperatiflerin iş birliğiyle Millet Bahçesi’nde oluşturulan Tarım Sokağı'nda, yörede üretilen meyve ve sebzeler ve daha birçok ürün stantlardaki yerini aldı.

Tarımın ve tarımsal ürünlerin önemi konusunda farkındalık oluşturan ve Düzce'nin tarımsal kalkınmasına güç katan 2. Düzce Tarım Sokağı etkinliğinde, tarımsal ürünlerin Düzceliler’e tanıtılması, kadın üreticilerin desteklenmesi ve köylünün ürünleri vatandaşlara sunulması amaçlandı.

“Üreticilerimize destek versinler, pazarlarını bu hafta buradan yapsınlar”

Tarım ürünleri ve gıdanın önemine değinen Düzce Kent Konseyi Genel Sekreteri Ayfer Yüksel, Düzceliler’i Tarım Sokağı’na davet ederek, “Düzce Belediyesi destekleriyle Düzce Kent Konseyi’nin genel koordinatörlüğünde düzenlenen tarım panelimiz, aslında burada ‘Hasat Şenliği’ var. Düzce’de üretilen ürünler ve onlardan yapılan yöresel ürünleri tanıtmak amacıyla yaptık. İş birlikçilerimizin destekleri var. Tarımsal faaliyetlerin lansmanını yapmış olduğu stantlarını açtılar. Üreticiler yani tarımın arka plan liderleri kadınlarımız Düzceli hemşehrilerimiz üretmiş oldukları ürünleri pazara sundular. Millet Bahçesi’nde 3 gün boyunca açık olacak. Salı, çarşamba ve perşembe saat akşam 22:00’a kadar açık olacak. Çalışmamızın ikinci ayağı ‘Tarım Paneli’. Tarımla ilgilenen kurumlardan, uzmanlardan oluşan bir panel olacak. Hem bölgemizin hem şehrimizin karşılaşmış olduğu kahverengi kokarcayı anlatacaklar. Kahverengi kokarcayla alakalı yapılan çalışmaları, neler yaptıklarını, korunma yöntemlerini bizimle paylaşacaklar. Düzce’yi davet ediyoruz Tarım Sokağı’na. Üreticilerimize destek versinler, pazarlarını bu hafta buradan yapsınlar.” ifadelerine yer verdi.

“Şehirde oturan vatandaşlara köy ürünlerini tanıtmak”

Üretici Şaban Ünlü, kurulan stantlarda birçok ürünün olduğunu belirterek, “Yeşil biber, sirke, salçalık, toz biber, kestane, ceviz satıyorum. Kestaneye talep çok. Az olduğu için fiyatlar yüksek. 200-400 arası fiyatları. Bu standın kurulması, şehirde oturan vatandaşlara köy ürünlerini tanıtmaktır. Buradan rahatlıkla alışveriş yapılabilir. Hem tanıtmak amaçlı hem ticaret amaçlı yapılmakta olması iyi bir şey. Belediye yetkilileri, köy ürünlerini tanıtmak amaçlı bu faaliyetleri sıklıkla yapması uygun olur. Benim dikkatimi çeken bir şey oldu, kabak üreticisi bir arkadaş, Düzce’de oturan bir vatandaşın, ‘kabak burada yetişir mi?’ sorusuyla karşılaşmış. Yani 2-3 ayda bir tanıtım için yapılması uygun olur.” ifadelerini kullandı.

“Bize de belediye böyle yardımcı oluyor”

Üretici Vesile Bayram, “Ben çok çalışmayı seven biriyim. Bize de belediye böyle yardımcı oluyor. Biz çok istedik kalıcı bir yer, haftada bir yapmayı. Müsait bir yerimiz olmadı, olamadı onun için şimdi sağ olsunlar böyle yaptılar. Elinden ne geliyorsa eğer ki üretmeyi seviyorsan, güzel aşkla, el lezzetinle yapıyorsan istediğin her şeyi yap satılır. Ben her şeyi yapıyorum yufkamı, tarhanamı, tatlımı ondan sonra mantılarımı her şeyi yapıyorum, yeter ki satacak yer olsun. İşte bu sene biz geç kaldık pandemiden dolayı aksadı, pandemi olduğu için çıkamadık. Bugün geldik çok şükür. Köy ürünlerine daha çok kışlık, kurulardan mesela tarhana, makarna. Geçen sene kar yağmadı ama Allah bilir bu sene yağar, kar yağınca her gün, her hafta pazar bir yere kadar oluyor. Patatesin, soğanın evde olduktan sonra her şeyi yapar yersin. Fiyatlar pahalı. Poşet pahalı, poşet olmadan ürünü veremiyorsun. Yufkamın tanesi 20 lira katlamam çünkü ona süt ve yumurta giriyor ötekisini 15 liradan veriyorum. Bir kap dolmayı 50 liradan veriyorum, mısır ekmeği yaptım 50 liradan veriyorum. Mısır unu 75 lira düşün yani bir de 100 liraya satan var. Adam onunla uğraşıyor mecbur. Sen bugün çalışıyorsan bunu yapamıyorsun, eve geleceksin çocuk bakacaksın, yemek yapacaksın yaprak sarmasını aç koy sofrana yanına çay ve salata becer yani. Hep hazırla yürümez.” ifadelerini kullandı.

“Tarım alanında, yenilikler, krediler, planlar açıklanacak”

Düzce Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Zeliha Altıntaş, Tarım Sokağı’nın 2.’sini kurduklarını söyleyerek, “Düzce Belediyesi’nin destekleriyle Düzce Kent Konseyi, Kent Meclisi Kadın Konseyi, çiftçilerimiz, Konaklı Kadın Kooperatifimiz var. Kurumlarımız var. Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası, TSO, Düzce İl Özel İdare, Düzce Üniversitesi hep birlikte organize çalışma yapıyoruz. Düzce’de yetiştirilen ürünlerin yöresel, tarımsal ürünlerin tanıtımını yapıyoruz. Düzce’de arıcılık, kabak, kestane, bitkilerimiz, kadın meclisimizin kadınları gözleme yapıyor. Düzce tarımını tanıtmak istedik. Panelimiz gerçekleşecek. Kahverengi kokarca il ilgili geniş kapsamı akademisyenler konuşma yapacak. Tarım alanında, yenilikler, krediler, planlar açıklanacak.” açıklamalarında bulundu.