Türkiye’de yürekleri ağızlara getiren haber Konya’nın Meram ilçesinden geldi. İlk 2005 yılında Türkiye’de görülen ve kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşan kuş gribi nedeniyle  4 çocuk hayatını kaybetmişti. Kuş gribinin ülke genelinde yaygınlaşması üzerine itlaf edilen kanatlı hayvanların görüntüleri, toplumda geniş tepki görmüştü.

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından  ilk vakanın tespit edilmesinin ardından, Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bilgilendirme yapıldı. Yapılan bilgilendirmede,  Konya'da tespit edilen hastalığın, münferit bir vakadan ibaret olduğu belirtilerek, her hangi bir endişeli durumun olmadığı bildirildi.

Kuş gribi hastalığının özellikle göçmen kuşların göç mevsiminde ortaya çıkan, başta kanatlı hayvanlarda görülen bir hastalık olduğu kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

 “2023 yılında 158 ülkede, bu yıl şu ana kadar ise 74 ülkede kuş gribi vakası yaşanmıştır. Yakın zamanda kuzey yarım küreden güney yarım küreye yabani kuş göçü gerçekleşmiştir. Ülkemizin 3 ana kuş göç yolu üzerinde bulunması ve göç esnasında muhtelif sürelerde yabani kuşlara geçici ev sahipliği etmesi nedeniyle, Avrupa kıtasında ortaya çıkan vakaların ülkemize taşınması riski ortaya çıkmaktadır.

DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ'NDE YILMAZ’DAN TEŞEKKÜR VE KUTLAMA DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ'NDE YILMAZ’DAN TEŞEKKÜR VE KUTLAMA

31 Ekim 2024 tarihinde Konya’nın Meram ilçesinde yumurtacı kanatlı hayvan ölümleri olduğuna dair bilgi alınması üzerine,

Tarım Müdürlüğümüzde görevli veteriner hekimlerimiz derhal işletmeye intikal etmiş ve bölgeyi karantinaya almıştır. İşletmeden alınan numuneler Konya Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğümüz uzman ekiplerince analize alınmış ve yapılan testlerde Avian Influenza HSN1 (Kus Gribi) tespit edilmiştir.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü prensipleri çerçevesinde, hastalık çıkan yumurta üretimi yapan işletme merkez alınarak yarı çapı 10 km olan koruma ve gözetim bölgesi belirlenmiş, söz konusu bölgede yer alan işletmelerde gerekli biyogüvenlik tedbirleri alınmıştır. İlk ölüm vakasından itibaren canlı hayvan, yumurta, viyol (yumurta kabı) ve bulaşma riski olan her türlü madde ve malzemenin bölgeden çıkışı durdurulmuş, tespiti yapılan veya bulaşma riski olan hayvan, yumurta ve yemlerin imhasına başlanmıştır. Hastalığın yayılmasını önlemek adına her türlü tedbir alınmıştır.

Ortaya çıkan bu durum, kuşların göç mevsimlerinde dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de olası bir durumdur. Konya'da tespit edilen hastalık, münferit bir vakadan ibaret olup, ülkemizde salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum söz konusu değildir. Enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen yumurtalar tüketime sunulmadan derhal imha edilmiştir.

Tüketime sunulmuş olan kanatlı hayvan ürünlerinde insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir durumun olmadığını temin eder, halkımızca güvenle tüketilebileceğini kamuoyuna saygıyla sunarız.”

HABER: Savaş ARI

Editör: Savaş Arı