Geçtiğimiz yıllarda yapılan ölçümlerde Türkiye’nin en kirli havasının ölçüldüğü Düzce’de, kirliliğin önüne geçmek için ciddi adımlar atılsa da bir türlü bu soruna karşı bir çözüm yolu üretilemedi. Özellikle kış aylarında insanlar nefes bile alamazken, Düzce Belediyesi tarafından kirliliğin nedenleri araştırıldı.
Yapılan araştırmalarda Düzce’de yaşanan hava kirliliğinin ısınma yüzde 31-36, şehir içi trafik yüzde 23-27, şehirlerarası trafik yüzde 15-21 ve sanayi yüzde22-26 olarak belirlendi.
Peki, hava kirliliğine yol açan faktörlerin başında gelen sanayi kuruluşları ile ilgili Düzceli vatandaşlar ne düşünüyor? Öncü Haber ekibi, bu sorunun cevabını alabilmek için sahaya inerek vatandaşlara mikrofon uzattı. Vatandaşlar, Düzce’nin havasını kirleten fabrikaların yeteri kadar denetlenmemesinden dert yanarken, elverişli tarım arazilerinin üzerine OSB’lerin kurulmasına da sert tepki gösterdi.
Düzce’nin ağır sanayiye doyduğuna dikkat çeken Düzceliler, ağır sanayi kuruluşları yerine çevreyi kirletmeyen bacasız tarıma yönelik sanayi kurulmasını istedi.
Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzceli vatandaşların görüşleri:
“Hava kirliliğinin önemli faktörlerinden birisi fabrikalar”
Recep Hıdır: Hava kirliliğinin önemli faktörlerinden bir tanesi, fabrikalar. Bunun dışında önemli adımların atılmaması, kirliliğe neden oluyor. Fabrikaların filtrelerinin takılıp takılmamasının denetlenmesi gerekiyor. Fabrika filtreleri kontrol edilirse, hava kirliliği düşebilir. Bunun dışında Düzce’de ağır sanayi kuruluşlarının yerine tarım Organize Sanayi Bölgeleri kurulması gerekiyor. Çünkü Düzce tarım bölgesi.
“Fabrikalar sürekli denetlenmeli”
Mustafa Sırtkayalar: Düzce’de doğalgaz gelmeden önce hava kirliliği oldukça yoğundu. Ama nispeten doğalgaz geldikten sonra hava kirliliği ciddi anlamda azaldı. Bunun dışında Düzce coğrafi anlamda dört tarafı dağlarla kaplı bir şehir olduğu için, ister istemez bir basıklık var. Bunun dışında fabrikaların yol açtığı bir kirlilik var. Düzce’de aslına bakarsanız bacalı fabrikaların olmaması lazım, olursa da buna önlem alınması gerekiyor. Fabrikaların filtrelerinin sürekli kontrol edilmesi gerekiyor. Düzce’de hava kirliliği noktasında bunun önleminin alınması lazım. Düzce sizin de bildiğiniz gibi tarım bölgesi olarak söyleniyor. Bacalı fabrikaların olmaması lazım. Ama bölge olarak buna da ihtiyacı var Düzce’nin. Ama her şey bacalı fabrikadan ilelebet değil. Ama dediğim gibi bacasız fabrikalar da olabilir, yani tarım OSB kurulması gerekiyor. Fabrikaların yeteri kadar denetlendiğini düşünmüyorum. Düzce küçük olduğu için, insanlar birbirilerini yakından tanıyorlar. Yani görmezden gelinenler de vardır diye düşünüyorum.
“Düzce tarım alanı, çevreyi kirletmeyen tarıma dayalı fabrikalar gelmesi lazım”
Nurhayat Özer: Bu kirlilik uzun yıllardan beri var. Yani fabrikaların çok olmadığı zamanlarda da vardı, kömürden dolayı. Bu konuda yapabilecek bir şey yok, Düzce konumundan dolayı hep böyle. Ben iki aydır hastayım, hava kirliliğinden dolayı, öksürüyorum, boğuluyorum. Fabrikaların denetlendiğini pek zannetmiyorum. Denetlense bu kirlilik neden olsun? Düzce zaten tarım alanı, bu yüzden çevreyi kirletmeyen tarıma dayılı sanayi kuruluşları kurulabilir. Neden havayı kirleten fabrikalar kuruluyor, onu da anlamış değilim? Tarımla alakalı bir şeylerin olması aslında. En verimli arazilerin üzerine Organize Sanayi Bölgeleri kuruldu.
“Hava kirliliğinin sanayide ki etkisi tartışılmaz”
Mehmet Anaç: Hava kirliliğinin sanayide ki etkisi tartışılmaz. Düzce’de biliyorsunuz cam fabrikalar var, organize sanayi bölgeleri var. Havalarında kurak gitmesi, yağış olmaması, Düzce’nin de coğrafi olarak zaten etrafı çevrili ova da bir yer olması hava kirliliğini Düzce’de kaçınılmaz kılıyor. Fabrikaların denetlenmesi konusunda da yetkililer illa ki gereğini yapıyordur. Sonuçta bu ülkeye sanayide lazım. Orada hava kirli sanayi olmasın dersek bu insanlar nasıl ekmek yiyecek. Tabi her şey prosedürüne uygun nasıl olması gerekiyorsa fabrikaların bacalarına filtre takılıyor mu diye denetlenirse kuralına uygun olursa sorun olmaz diye düşünüyorum.
HABER: Savaş ARI