Düzce’de yaz aylarının gelmesi ile birlikte özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11:00-15:00 saatleri arasına dikkat çeken uzmanlar, bu zaman diliminde cildi korumanın önemine işaret ediyor. Kavurucu sıcakların kapıya dayandığı şu günlerde ciltte oluşabilecek lekeler, yanıklar ile merak edilen daha birçok konu hakkında Öncü Haber ekibinin sorularını yanıtlayan Özel Çağsu Hastanesi Dermatolog Prof. Dr. Ali Haydar Parlak, “Güneşe maruz kalan bir cilt erken kırışır, esmerleşir. Aslında bronzlaşmak güneşe karşı en önemli savunmamızdır. Ne kadar koyu tenli isek o kadar güneşe karşı korunaklıyız. Ne kadar açık tenli isek o kadar güneş cildimize zarar verir.” dedi.
Yaz aylarında artan cilt rahatsızlıklarından olan güneş lekeleri ve yanıkları ile güneşten korunma yolları ve cilt kanserine sebep olan etkenler konusunda Özel Çağsu Hastanesi’nde görev yapan Dermatolog Prof. Dr. Ali Haydar Parlak Öncü Haber mikrofonuna önemli açıklamalarda bulundu.
“BRONZLAŞMAK GÜNEŞE KARŞI EN ÖNEMLİ SAVUNMAMIZDIR”
Güneşin en çok açık tenli insanlara etki ettiğine değinen Parlak, ‘Güneşe maruz kalan bir cilt erken kırışır, esmerleşir. Aslında bronzlaşmak güneşe karşı en önemli savunmamızdır. Ne kadar koyu tenli isek o kadar güneşe karşı korunaklıyız. Ne kadar açık tenli isek o kadar güneş cildimize zarar verir.’ diyerek açık tenli insanların koyu tenli insanlara göre güneş yanıklarına karşı daha savunmasız olduğunu dile getirdi.
CİLT KANSERİNİN BELİRTİLERİ NEDİR?
Erken yaşta güneş maruziyetinin cilt kanserine daha fazla zemin hazırladığını ifade eden Parlak, ‘Cilt kanserleri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Ama en önemli belirtisi nedir diye sorarsanız, ciltte iyileşmeyen yaralardır. Bir insanın güneşe maruz kalan yerlerinde geçmeyen yaraları varsa bunlar cilt kanseri olarak hekimler tarafından değerlendirilmelidir. Cilt kanserinin koyu renkli benlerden kaynaklananları vardır; en tehlikelisi de bunlardır. Bazı benler vardır ki risk oluşturur ileriki yaşlarda, onların erkenden alınmasını öneririz. Bir de güneş lekeleri vardır. Güneşle ortaya çıkan ama ileri yaşlarda bu lekelerden de kanser gelişebiliyor. Lekelerinde mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. İlk başta koruyucu önlemler almak gerekir. Güneşin şiddetli olduğu saatlerde güneş altında bulunmamaktır. Denize gidildiğinde sere serpe yatmayı kesinlikle önermiyoruz. Yanık oluştu veya içi su dolu kabarcıklar oluştu diyelim zaten bunlar cilt kanseri riskini artıran faktörlerdir. Özellikle çocukluk ve bebeklik zamanında oluşan güneş yanıkları ileri yaşlarda cilt kanserini yüzde 50 civarında arttırır. Bunun için özellikle küçük çocuk ve bebekleri güneşten korumak gerekiyor.’ ifadelerine yer verdi
BENDE BİRDEN FAZLA RENK OLMASI RİSKLİ Mİ?
Vücutta çok fazla ben olmasının hastalık riskine davetiye çıkardığını da aktaran Parlak, bilinçsizce aldırılan ya da yakma işlemi uygulanan benlerin kişiye zarar verebileceğini anlattı.
Cilt sağlığı için vatandaşlara “Vücudunuzdaki benlerin şekil ve büyüme hızını kontrol edin.” tavsiyesinde bulunan Parlak, sözlerine şu şekilde devam etti; ‘Herkeste az veya çok benler vardır ama çok sayıda ve koyu renkli benler varsa cilt kanseri alma riski daha fazladır. Benlerin de tiplerine ve şekillerine göre değerlendirilmesi gerekir. Bazı benler tek renklidir mesela kılı vardır, hızlı büyümüyordur, simetriktir bunlar nispeten daha zararsız benlerdir. Ama birden çok rengi varsa, şekli düzensizse asimetrikse ve en önemlisi de şu ben hızlı şekil değiştiriyorsa mutlaka şüphelenmeli. Üzerinde yara varsa, kanıyorsa, kaşınıyorsa mutlaka benin değerlendirilmesi lazım. Benleri bazen lazerle yakıyorlar. Dermatolog tarafından değerlendirilmedikçe benlerin yakılması veya lazerle yakılması, silinmesi gibi şeyler yanlıştır.’
HABER: Liva Nur Ünsal
Kameraman: Emirhan Töngel