Sağlık & Çevre

DAĞISTANLI’DAN TABAN FİYAT ÇAĞRISI

CHP Düzce İl Teşkilatı, Düzce’de binlerce üreticiyi ilgilendiren fındık taban fiyatları için Anıtpark Meydanında bir araya geldi. CHP Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı, 2024 yılı fındık taban fiyatının acilen açıklanması gerektiğini vurguladı. Dağıstanlı, basın açıklamasında, fındık üretiminin Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana stratejik bir tarım ürünü olduğunu ve bu önemin korunması gerektiğini belirtti.

Abone Ol

Düzce başta olmak üzere Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynağı olan Türkiye’nin stratejik ürünü fındık taban fiyatlarındaki belirsizlik devam ediyor. Bu belirsizlik ortamında Düzce’nin bazı bölgelerinde hasat sezonuna başlayan üreticiler, gözlerini açıklanacak fiyatlara çevirdi.

Ana Muhalefet Partisi CHP Düzce İl Teşkilatı da fındık fiyatları için Anıtpark Meydanına indi. Burada fındık fiyatları ile ilgili basın açıklaması yapan CHP Düzce İl Başkanı Özcan Dapğıstanlı,  Mustafa Kemal Atatürk'ün 1 Kasım 1937'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açış konuşmasında fındığın önemine dikkat çektiğini hatırlattı. Fındığın bu tarihten itibaren milli bir ürün haline geldiğini ve Karadeniz insanının en önemli geçim kaynağı olduğunu ifade eden Dağıstanlı, ancak son yıllarda iktidarın hatalı tarım politikaları ve kötü ekonomi yönetimi nedeniyle fındık üreticisinin emeğinin karşılığını alamadığını belirtti.

Artan Maliyetler ve Azalan Verimlilik

Dağıstanlı, 2023 yılı verilerine göre 684 bin tonluk üretimle küresel fındık pazarında lider konumda olan Türkiye'nin, dekar başına alınan ürün miktarında birçok ülkenin gerisinde kaldığını ifade ederek, “Son yıllarda fındık tarımını tehdit eden kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle yüzde 15’e varan kayıplar yaşanıyor.  Ayrıca, artan maliyetler nedeniyle birçok üretici fındık hasadından vazgeçmiş durumda. Genç nesillerin, tarım topraklarını terk ederek büyükşehirlere göç etti” dedi.

Destekler Yetersiz Kalıyor

Dağıstanlı, 2012 yılında dekar başına 150 lira olan alan bazlı destek tutarının, 2014 yılında 170 lira olarak belirlendiğini ancak son 10 yılda mazot, gübre, ilaçlama ve işçilik giderlerinde yüzde 1000’den fazla artış yaşanmasına rağmen bu destek tutarının halen 170 lira olarak uygulanmaya devam ettiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 450 bin fındık üreticisinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olduğunu ve bu üreticiler ile ailelerinin geçimlerinin fındık tarımına bağlı olduğunu kaydeden Dağıstanlı, “Destek ücretleri acilen arttırılmalı” çağrısında bulundu.

Spekülasyonlar ve Fiyat Düşüşleri

Her hasat sezonu öncesi spekülasyonlar ve ayak oyunlarıyla fındık fiyatının düşürüldüğünü belirten Dağıstanlı, “Bu yıl serbest piyasada 140 liraya kadar yükselen fındık fiyatının, diğer tüm ürün ve mamullerde fiyat artışı yaşanırken, 100 liraya kadar düştüğünü görüyoruz.  Bu durum, mevcut iktidar yetkilileri tarafından biliniyor, ancak fındık üreticisinin hakkı yenilip gasp ediliyor” ifadelerini kullandı.

160 Liradan Az Olmamalı

Dağıstanlı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve bölge milletvekillerinin deklare ettiği gibi, 2024 yılı fındık alım taban fiyatının kesinlikle 160 liranın altında olmaması gerektiğini vurguladı. Geç ve üreticiyi memnun etmeyecek bir taban fiyat açıklamasının üreticinin bir yıllık beklentisini boşa çıkaracağını belirten Dağıstanlı, ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım politikasının hızla belirlenmesi ve alım kampanyasına başlanması gerektiğini ifade etti.

HABER: Savaş ARI