Yatırım yapmak isteyenlerin ilk tercihi olan altın, durdurulamayan fiyatı nedeniyle artık güvenli liman olmaktan çıkıyor. Düğün denilince ilk akla gelen takı olan çeyreğin yerini ise artık gram çeyreği ya da para alıyor. Artan altın fiyatlarının cemiyetlerdeki takı tercihlerini nasıl etkilediğini sormak için sokağa çıkan Öncü Haber ekibi, Düzceliler’in altın alırken yaşadığı sıkıntılara kulak verdi. ‘Altın pahalı ama takmak zorunda olduğumuz için takıyoruz.’ diyen vatandaşlar, ‘çeyrek altın borç’larını bütçeleri yetmediği için yarım gram ya da çeyrek gramla ödediklerini ifade etti.
Düğün, sünnet ve özel günlerin olmazsa olmazı olan çeyrek altının yerini, altın fiyatlarının yükselmesi ve alım gücünün azalmasıyla gram altın ve para aldı. Ekonomik dalgalanmalara bağlı olarak A’dan Z’ye her üründe yaşanan fahiş artış yüzünden geçim sıkıntısını iyiden iyiye hisseden orta ve alt gelir grubu, ‘borcunu yerine getirmek’ için kendini altın takmaya zorlasa da alım gücünün düşmesi ve altın fiyatlarının deyim yerindeyse uçup gitmesi buna engel oluyor. Artık düğünlerin olmazsa olmazı çeyreğin yerini ise gram çeyreği ya da para alıyor.
Sokağın nabzını bu kez altın için tutan Öncü Haber ekibi, Düzceli vatandaşlara cemiyetlerdeki takı tercihlerini sordu. ‘Ekmek almaya zorlanıyoruz.’ diyen vatandaşlar içerisinde bulundukları ekonomik sıkıntıdan şikâyet ederken, cemiyetlerde yakaya taktıkları iğnenin ucunda çeyrek altın olmasını isteseler de 2 bin 800 TL’yi aşan fiyatın buna engel olduğunu ifade etti.
Vatandaşın tercihinde ise yükselen altın fiyatları sebebiyle ekonomik güce göre üretilen 1 gram ya da daha düşük gramdaki yarım gram ve çeyrek gramın öne çıktığı görüldü.
Bazı vatandaşlarsa fiyatların çok yüksek olmasına rağmen takmak zorunda oldukları için takı olarak altın tercih ettiklerini dile getirdi. Öncü Haber mikrofonuna konuşan vatandaşlar şunları söyledi:
Muazzez Örnek: Maalesef takamıyoruz, hayat o kadar anormalleşti ki yemeğe bile ekmek nasıl bulacağız bilmiyorum. Yazık günah.
Mehmet Yeşil: Takıyoruz, fiyatlar uçtu ama mecbur takıyoruz.
Ömer Gölge: Takabiliyorum. Piyasa neyse o yapacak bir şey yok. Altın pahalı geliyor bütçemize ama takmak zorunda olduğumuz düğünler olduğu için bir şey yapamıyoruz.
Feyzullah Kuran: Mümkün değil. Ben 27 sene çalıştım sıfır aylık alıyorum. Eskiden çeyrek altın 50 TL’den başlardı bugün ise 2 bin TL’ye yakın. Biz vatandaşız, alamıyoruz, veremiyoruz mahcup oluyoruz.
Türkan Narin: Yerine göre, önceden takabiliyorduk ama şu an maalesef daha çok parasal yönde, ekonomik krizden dolayı yapacak bir şey yok.
Merve Hanım: Bize takıldıysa takıyoruz geri ödemek için, gram ya da gramın bir küçüğünü tercih ediyoruz.