Gündem

MÜLK SAHİPLERİ İTİRAZ ETTİ BELEDİYE DURUMA EL ATTI

Abone Ol

3 büyük deprem yaşamış Cedidiye Mahallesi İstanbul Caddesi üzerinde bulunan apartmanın, 23 Kasım depreminde hasar aldığı gerekçesiyle yıkımına karar verilmiş, Mülk sahibinin itirazı üzerine yıkım işlemi sürüncemeye girmişti.

AFAD İL MÜDÜRLÜĞÜ YIKMADI

Yaşı 35 olduğu tahmin edilen binanın ağır hasarlı olduğu dışardan gözle görülür biçimde belli olmasına rağmen Çevre şehircilik hasar tespit ekibi adeta tehlike saçan bu binaya yönelik yıkım kararı vermemişti.

Aradan aylar geçmesine rağmen, binada ne güçlendirme nede onarım yapılmadan kullanımına devam edilmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye soktuğu yönünde gelen şikâyetler üzerine bir kısım mal sahibi risk analizi yaptırarak, binanın hasar durumunu tespit ettirdi.

Düzce belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, İmar Müdürü Kalender Aydın’la birlikte art arda gelen şikâyetleri değerlendirerek Sakarya ilinden gelen üst kurul ile birlikte binada inceleme yaptırdı.

DÜZCE BÜROKRASİSİNİN GÖREMEDİĞİNİ SAKARYA ÜST KURULU GÖRDÜ

 23 Kasım’dan bu yana yıkımına bir türlü karar verilmeyen, Çevre Şehircilik Düzce İl Müdürlüğünün ve AFAD Düzce İl Müdürlüğünün ortaya bir irade koyamaması nedeniyle tehlike saçmaya devam ediyordu.

Mal sahiplerinin talebi üzerine Sakarya’dan getirilen Sakarya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Hasar Tespit ekibi, binada yaptığı incelemeler sonucunda, binanın taşıyıcı sistemlerinde eksiklik olup olmadığı tespit ederek acilen yıkılması gerektiğine karar verdi.

Binanın hasarlı olması nedeniyle uzun süredir yıkılması gerektiği yönünde değerlendirmelerde bulunmasına rağmen, mülk sahiplerinin itiraz etmesi nedeniyle yıkılmadığını ifade eden Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü üst kurulu ile koordineli bir çalışma yürüterek tehlike saçan bu binanın yıkım sürecini başlattıklarını duyurdu.

Konuya ilişkin olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günden, şunları söyledi:

“Bugün 17 Ağustos depreminin yıl dönümü deprem şehitlerimin hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Bu binamızda bizim son kasım depreminde ve bundan önceki 2 depremi de atlatmış güçlendirme görmüş bir binaydı fakat son kasım depreminde ağır hasar aldı.

Onda da az hasarlı diye rapor edildi, kat malikleri itiraz etti buna fakat değişmedi sonuç. Kendileri bir risk analizi yaptırmak istediler riskli yapı olup olmadığıyla can güvenliğiyle alakalı.  

Mal sahiplerinin başvurusu üzerine risk analizi yapıldı ilgili akredite edilmiş firma tarafından bir mal sahibinin itirazı üzerine üst kurula taşındı Sakarya’dan bir heyet geldi üst kurul olarak bu heyet de buradaki yapının raporun doğruluğuyla alakalı tespitlerde bulundular.

 

“KİRİŞLER EKSİK, PERDE DUVARLAR KISA”

 

Zemin katta kirişlerin bulunmadığı eksik kiriş olduğu ve güçlendirme sırasında yapılan perde betonlarının yeterince metrajına uygun olmadığını tespit ettiler, üst kurulun söylediği şu: bir eksiklik bile bizim için yeterli ama burada birden çok eksiklik var.

Raporlarını verecekler hukuki süreçte devam edecek. Tabi istemeyen vatandaşlar da var böyle dursun diyenler var, ama biz biran önce bu sürecin tamamlanmasını binaya da riskli yazı yazılıp vatandaşımızın da buraya giriş çıkışını kesip, can güvenliği için elimizden ne geliyorsa yapacağız…

 

“kentsel dönüşümde kararlıyız”

İmar müdürlüğü olarak da bu konuda kararlıyız, burada bulunma sebebimiz de bu yüzden.

Bütün böyle riskli yapıların tespitini ve biran önce de hukuki süreç uzamadan yıkılıp yerine daha dayanıklı güncel yönetmeliklere uygun bina yapılmasını istiyoruz.

ÖZLÜ’DEN KESİN TALİMAT : “FİRE VERMEDEN SIKI TAKİP EDİN!”

Vatandaşlarımıza çağrımız iş yerlerinden fazla mala tamah edilmemesi hızlıca yıkılıp yerine yenisi yapılıp daha fazla daha güvenlikli bir gelir şeklinde işlerine devam etmeleri lazım.
İmar Müdürlüğümüzde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor.

8 bölge ile alakalı bir kentsel dönüşüm çalışmamız vardır. Müdürümüz Kalender Bey ile yakından takip ediyoruz. Özellikle merkezdeki kentsel dönüşümlerin biran önce uygulanmasıyla alakalı hem İmar Müdürlüğümüz hem de başkanlığımız olarak Faruk Beyin de özel talimatıdır bu: hiç alternatifsiz fire vermeden bu işleri sıkı takip edin diye talimatlarını da uyguluyoruz.”

GÜNDEN’DEN GELEN TEPKİLER ÜZERİNE AÇIKLAMA

Söz konusu apartmanın yıkım kararı ile ilgili haberin ardından Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, gelen tepkiler üzerine şu açıklamayı yaptı:

“17 Ağustos ve 12 kasım 1999 depremlerini de yaşayan Cedidiye mahallesindeki apartmanın 23 kasım 2022 de meydana gelen 5.9 lık depremde yapılan hasar tespitinde az hasar aldığı gerekçesiyle Bakanlık tarafından yıkım kararı verilmemişti. Mülk sahipleri çoğunluk kararı ile binalarında risk analizi yaptırmış, Düzce Çevre şehircilik il müdürlüğü de çıkan riskli ve yıkılması gerekli raporu onaylamış, binadaki başka bir mal sahibinin itirazı üzerine rapor üst kurula sunulmuştu. Sakarya ilinden gelen ve Düzce Çevre şehircilik il müdürlüğü personelinin de bulunduğu üst kurul tam da 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde binada incelemede bulundu.  

3 büyük deprem yaşamış Cedidiye mahallesi İstanbul caddesi üzerinde bulunan apartmanın, 23 Kasım depreminde az hasar aldığı gerekçesiyle yıkımına karar verilmemişti.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ SÜREÇTE YAKINEN İLGİLENDİ

Hasarlı olduğu gözle görülür biçimde olan 35 yıllık binada kat maliklerinin binayı boşaltmasına rağmen zemin kattaki bir işyerinin binayı kullanmaya devam etmesinin vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle diğer kat malikleri çevre şehircilik il müdürlüğüne müracaat ederek yetkili bir firmadan risk analizi yaptırdılar. Yapılan analiz ve inceleme sonucu binanın riskli olduğu ve yıkılması gerektiği tespit edildi. Düzce Çevre Şehircilik İl müdürlüğünün de konuyu yakından takip ederek ve yıkım raporunu onayladı. Diğer bir mal sahibinin itirazı üzerine konu Düzce Çevre Şehircilik il müdürlüğü tarafından üst kurula taşındı. Sakarya’dan gelen üst kurul tam da 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde bugün riskli binada incelemelerde bulundu.

RİSKLİ YAPILARDA  BÜROKRASİ BU KADAR UZUN OLMAMALI

Düzce belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, Düzce Çevre Şehircilik İl müdürlüğü ile koordineli bir çalışma yürüterek tehlike saçan bu binanın yıkım sürecini başlattıklarını duyurdu.

Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günden, şunları söyledi:

‘’ Bugün 17 Ağustos depreminin yıldönümü, deprem şehitlerimizin hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Bu binamızda bizim son kasım depreminde ve bundan önceki 2 depremi de atlatmış güçlendirme görmüş bir binaydı fakat son kasım depreminde bize göre ağır hasar aldı.

Bakanlıktan gelen hasar tespit heyeti tabiki binanın son depremde ne tepki verdiğine baktıkları için az hasar diye rapor ettiler. Kat malikleri olarak itiraz ettik. Sonuç değişmedi. Mal sahipleri olarak da kendimiz risk analizi yaptırıp binanın riskli yapı olup olmadığıyla can güvenliğiyle alakalı.

Mal sahiplerinin başvurusu üzerine Düzce Çevre Şehircilik İl müdürlüğümüzün de yakın ilgi ve alakasıylarisk analizi yapıldı, ilgili akredite edilmiş firma tarafından başka bir kat malikinin  itirazı üzerine rapor üst kurula taşındı. Sakarya’dan bir heyet geldi üst kurul olarak bu heyet de buradaki yapının raporun doğruluğuyla alakalı tespitlerde bulundular.

BİNA RİSKLİ ÇIKTI

Süreci yakından takip eden ve her aşamasında bize yol gösteren çevre şehircilik il müdürümüz sayın Nurhan Kartal’a ve müdürlük personeline hassasiyetleri için çok teşekkürler ederim . Düzce çevre şehircilik il müdürlüğümüz personelinin de hazır bulunduğu Üst kurul bugün burada tespitlerini yaptı. Binada Bazı eksikliler tespit etti.

Raporlarını verecekler hukuki süreçte devam edecek. Tabi istemeyen vatandaşlarda var, böyle dursun diyenler var, ama biz bir an önce bu sürecin tamamlanmasını binaya da riskli ise riskli yazı yazılıp vatandaşlarımızın da buraya giriş çıkışını kesip, can güvenliği için elimizden ne gerekiyorsa yapacağız.

Haber – Ahmet Çelik

Görüntü – Emirhan Töngel