Fındık başta olmak üzere birçok meyve ve sebzeye zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelede ilaçlama çalışmalarının yanı sıra biyolojik mücadele için samuray arısı üretimine devam ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" çerçevesinde Düzce’de ocak ayında tamamlanan ilaçlama çalışmaları ilkbaharla yeniden başladı. İl genelinde köy ile mahallelerdeki evler, depolar, kullanılmayan yapılar gibi alanlarda ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce koordine edilen çalışmalar kapsamında üreticilere hem zararlı ile mücadele hem de ilaçlama uygulaması hakkında eğitimler veriliyor.
Diğer yandan Düzce’de kahverengi kokarca ile mücadelede en etkin silahlardan biri olan samuray arısı geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da doğaya salınacak.
Biyolojik mücadele kapsamında ise Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Fındık Araştırma Enstitüsü'nde üretilen samuray arısı sayısı 200 binin üzerine çıktı.
Samuray arıları haziranda salınacak
Giresun'daki Fındık Araştırma Enstitüsü'nün Müdürü Dr. Yusuf Bilgen samuray arılarının haziran ayının başı veya ortası itibarıyla salınacağını bildirdi.
Ramazan Bayramı'nda da üretime ara vermeden çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Bilgen, "Mayıs ayının son haftası itibarıyla samuray arısı üretiminde hedeflenen 300 bin rakamına ulaşacağız." dedi.
Bilgen, ortalama hava sıcaklığı 14 dereceye ulaştığında kahverengi kokarcanın uçuşlarının başladığına dikkati çekerek, yılın bu döneminden itibaren üreticilerin feromon tuzaklarla "cezbet yok et" tekniğiyle de kahverengi kokarcaya karşı mücadele edebileceğini kaydetti.