Sağlık & Çevre

BAYRAMOV: “KAFEİN VE DİĞER UYARICI MADDELERDEN KAÇINMAK ÖNEMLİDİR”

Düzce Özel Çağsu Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Farrukh Bayramov, kalp ritim bozukluğunun sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Öncü Haber’e özel açıklama yapan Bayramov, kalp krizinin ritim bozukluğunu oluşturduğunu belirterek, “En sık karşılaşılan sebeplerden biri elektriksel aktivitelerin bozulmasıdır. Bu durum doğuştan gelebileceği gibi kalp damarlarının tıkanıklığı gibi hastalıklar da ritim bozukluğuna neden olabilir.” dedi.

Abone Ol

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Farrukh Bayramov, kalp ritim bozukluğu hastaları için hayati önem taşıyan bilgileri, Öncü Haber mikrofonlarına anlattı. Yaşlılıkla birlikte de kalpteki elektriksel aktivitelerde artış görülebildiğini vurgulayan Bayramov, testlerle erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Kafein ve diğer diğer uyarıcı maddelerden kaçınmanın altını çizen Bayramov, kalp ritim bozukluğu olan hastaların ilaçlarını düzenli kullanmalarını tavsiye etti.

“Ölümcül ritim bozukluğu olabilir”

Kalp damar tıkanıklığının ritim bozukluğuna sebep olabileceğini belirten Bayramov, “Kalpte ritim bozukluğunun birçok sebebi var. En sık karşılaşılan sebeplerden biri elektriksel aktivitelerin bozulmasıdır. Bu durum doğuştan gelebileceği gibi kalp damarlarının tıkanıklığı gibi hastalıklar da ritim bozukluğuna neden olabilir. Koroner arter bozuklukları da kalp ritim bozukluğuna neden olabilir. Ölümcül ritim bozukluğu olabilir. Kalp krizi sırasında da tehlikeli ritim bozuklukları ortaya çıkabilir.” dedi.

“Yaşlılarda testlerle erken teşhis önemlidir”

Kardiyoloji kontrollerinin önemine dikkat çeken Bayramov, şöyle konuştu: “Ailede kalp hastalığı öyküsü varsa veya koronavirüs gibi hastalıklar sırasında çarpıntı gibi belirtiler varsa mutlaka kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, ablasyon gibi yöntemler bulunmaktadır. Yaşlılıkla birlikte de elektriksel aktivitelerde artış görülebilir. Ritim bozuklukları sadece çarpıntı veya hızlı kalp atışları ile sınırlı değildir; pıhtı oluşumu riskini de taşıyabilirler. Özellikle yaşlılarda testlerle erken teşhis önemlidir. Masum ritim bozuklukları için kafein ve diğer uyarıcı maddelerden kaçınmak önemlidir. İlaç kullananlar düzenli olarak tedavi süreçlerini takip etmelidirler.”