Sağlık & Çevre

AŞIRI SICAKLAR KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRABİLİR

Abone Ol

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Farrukh Bayramov, sıcak havalarda artan kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek amacıyla önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Sıcak havaların özellikle kalp hastaları için büyük risk oluşturduğuna dikkat çeken Bayramov, yaz sıcaklarında mümkün olmadıkça dışarı çıkılmaması ve ilaçların düzenli olarak kullanılmasını önerdi.

Sadece kalp hastalarının değil tüm vatandaşların yaz aylarındaki sıcaklara dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Bayramov, su içeriği yüksek meyve ve sebzelerin tercih edilmesini önerdi.

Yaz sıcaklarında su tüketiminin arttırılmasına işaret eden Bayramov, günlük en az 2 litre su içmek gerektiğini sözlerine ekledi.

“Aşırı sıcaklar kalbin iş yükünü arttırabilir”

Sıcak havaların kalp hastaları için büyük risk oluşturduğuna dikkat çeken Özel Çağsu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Farrukh Bayramov, “Sıcak havalarda özellikle yaz aylarında kalp hastaları için büyük risk oluşturan durumları göz önünde bulundurmalıyız. Aşırı sıcaklar kalp hastalarının vücut ısısını artırır ve kalbin iş yükünü arttırabilir. Ayrıca, sıcak havalarda vücuttan fazla tuz ve sıvı kaybı yaşanabilir. Bu durum kalp ritmini ve kan şekeri seviyelerini olumsuz etkileyebilir ve kalp yetersizliği olan hastalarda sorunlara yol açabilir. Bu nedenle kalp hastalarının sıcak havalarda dikkatli olmaları, dışarı çıkmamaları ve ilaçlarını düzenli kullanmaları önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

Karpuz ve kavuna dikkat!

Aşırı sıcağa maruz kalmanın kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden bahseden Uzm. Dr. Bayramov, “Sadece kalp hastaları değil, herkesin aşırı sıcaklarda önlem alması gerekmektedir. Özellikle belirli saatlerde dışarı çıkmamak, soğuk içecekler tüketmek ancak şekerli içeceklerden kaçınmak faydalı olabilir. Beslenme açısından ise sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet önerilmektedir. Su içeriği yüksek olan sebze ve meyvelerin tercih edilmesi ve düşük şekerli meyvelerin tercih edilmesi beslenme açısından önemlidir. Örneğin, karpuz ve kavun gibi yüksek şeker içeriği olan meyvelerden kaçınılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“En az iki litre su içmek önemli”

Yaz sıcaklarının kalp krizi riskini arttırdığını vurgulayan Bayramov son olarak şunları kaydetti: “Sıcak havalarda vücuttaki sıvı miktarının azalması ve pıhtılaşma riskinin artması kalp hastaları için ek risk oluşturabilir. Bu nedenle sıvı tüketimine dikkat etmek ve en az iki litre su içmek önemlidir. Kalp hastalarının adaptasyon mekanizmalarının sınırlı olabileceği ve aşırı sıcakların kalp krizi riskini arttırabileceği unutulmamalıdır.”

Haber: Zeki AŞIKOĞLU

Röportaj: Tuğba AKSOY