Gündem

AŞIKOĞLU: “ORTAM TEMİZ VE SAĞLIKLI ŞARTLAR ALTINDA OLMALI”

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Düzce’de Veteriner Hekimlik yapan Mustafa Aşıkoğlu, kurban kesecek vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayladığı, Tarım İl Müdürlükleri’nin denetlediği ortamlarda kesim yapılması, mümkün mertebe bir veteriner hekim kontrolünün olması, ortamın temiz ve sağlıklı şartlar altında olması, tüm kurban keserlere tavsiyemizdir” İfadelerine yer verdi.

Abone Ol

Yaklaşan Kurban bayramı öncesi, Veteriner Hekim Mustafa Aşıkoğlu, kurbanlık alımı sırasında ve kesim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgi verdi.

Kurbanlık almaya gidildiği anda, alınacak hayvanın sağlık durumunun dışardan bakıldığında nasıl anlaşılacağını anlatan Aşıkoğlu, hayvanın genel durumunun güzel görünmesi, tüylerinin parlak olması, hal ve hareketlerinin canlı ve aktif olması gerektiğine dikkat çekti.

Ayrıca Veteriner Hekim Aşıkoğlu, kesim sonrası hayvanın sağlık durumunun genel olarak iç organlardan anlaşıldığını belirtti.

“Hal ve hareketlerinin canlı olmasına dikkat edilmeli”

Vatandaşların kurbanlık alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini Öncü Haber mikrofonuna anlatan Veteriner Hekim Aşıkoğlu, “Kurbanlık almaya gidildiği anda dikkat edilmesi gerekenler, hayvanın genel durumunun güzel görünmesi, tüylerinin parlak olması, hal ve hareketlerinin canlı ve aktif olmasıdır.   Dışarıdan bakarak anlaşılacağı kadarıyla söylemek gerekirse, birincisi girdiğiniz işletmenin, hayvanlarına nasıl baktığı ortamın derli ve topluluğundan anlaşılıyor. İçeride bir veteriner hekim kontrolünün düzenli aralıklarla yapılıp yapılmadığı da oradan belli oluyor. Hayvanlara baktığımız zaman ise, canlı ve hareketli olduğu ilk bakışta anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.  

“Kesim sonrası sağlıklı hayvan iç organların durumundan anlaşılır”

Öncü Haber muhabirinin ‘Kesimden sonra hayvanın hasta olup olmadığı nasıl anlaşılır?’ sorusuna cevap veren Aşıkoğlu, “Kesim sonrası hayvanın sağlık durumunun nasıl anlaşılacağı, genel itibariyle iç organlardan belli oluyor. Kurban esnasında bizim anlayabileceğimiz kadarıyla söyleyeyim, karaciğer ve akciğerde kist görüntüleri, bağırsaklardaki dolgunluk ve doygunluk, işkembedeki formun düzgün görünmesi, bunlar hayvanın genel durumuyla alakalı çok güzel bilgiler veriyor. En net bilgiyi karaciğerdeki kist görüntüsü temin eder” dedi.

“Denetimli ortamlarda kesim yapılması tavsiyemizdir”

Kurban kesim alanlarında dikkat edilmesi gerekenlere işaret eden Aşıkoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayladığı, Tarım İl Müdürlükleri’nin denetlediği ortamlarda kesim yapılması, mümkün mertebe bir veteriner hekim kontrolünün olması, ortamın temiz ve sağlıklı şartlar altında olması tüm kurban keserlere tavsiyemizdir” açıklamalarında bulundu.

“Sakinleştirici kullanımı bir nebze olsun et kalitesini düşürebilir”

Kurban kesimlerinde sakinleştirici kullanımını iki konu halinde anlatan Aşıkoğlu, “birincisi et kalitesini bir nebze olsun düşürme ihtimali var. İkinci konu olarak ise, insan sağlığı açısından düşünecek olursak, çok agresif hayvanlarda illa da kullanmayın demeyiz. Çünkü orada da bir sağlık problemi var, diğerinden daha zararlı olabilir çünkü insanların bir yerleri kırılabiliyor hayvanları kontrol altına alabilmek için.” İfadelerine yer verdi.  

Haber: Zeki AŞIKOĞLU

Röportaj: Tuğba AKSOY