Düzce basınının amiral gemisi Öncü Medya, yine farkını gösterdi. Düzce'de 3 yıl önce hayata geçirilen ve birçok ilin örnek aldığı özgün toplu taşıma modelinin bir benzerinin Kıbrıs'ta uygulanması için yürütülen çalışmalar hakkında yerinde bilgiler almak için soluğu yavru vatanda aldı. Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, Düzce Belediyesi tarafından KKTC’ye entegre edilmesi öngörülen ‘Ulaşım Master Planı’na yönelik devam eden süreci direkt hükümet yetkililerine sordu.  Ünsal’ın sorularını yanıtlayan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, hatrı sayılır turist ve öğrenci misafir eden Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkan Özlü’nün mimarı olduğu ulaşım sistemi sayesinde ulaşımın sadece pahalı taksiler ya da trafik sorununu körükleyen özel araçlarla sağlandığı bir ada olmaktan çıkacağını vurguladı. Trafik Dairesi Müdürü Ahmet Aydın ise 2024’te uygulamaya geçmesi planlanan sistem ile Kıbrıs’ta 100 binin üzerinde yolcu hedeflediklerini söyledi.

  

  

Başkan Özlü her aşamasıyla yakından ilgilendi

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün profesyonellere teslim ettiği ancak A’dan Z’ye her aşamasını titiz şekilde takip ederek 2020 yılında uygulamaya koyduğu toplu ulaşım modelinin yavru vatana “KKTC Ulaşım Master Planı” olarak uyarlanması için geçtiğimiz mayıs ayında Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) ile Düzce Belediyesi arasında protokol imzalanmıştı. Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı tarafından atılan imzaların ardından KKTC’de şehir içi ve şehirlerarası ulaşım sisteminin hazırlanması ve uygulanması konusunda Düzce Belediyesi hızlı bir çalışma içerisine girdi.WhatsApp Image 2023-11-30 at 10.52.31

Kıbrıs’ın ulaşım sorununa merhem olacak

Uzun süredir Kıbrıs’taki ulaşım sorununa kalıcı çözüm arayan devlet yetkililerinin, Düzce’de 3 yıldır başarıyla devam eden sistemi kendisine örnek almasının arka planında küçük otobüslerle daha sık seferi öngören uygulamanın tüm ayrıntılar düşünülerek hazırlanmış ve sorunsuz işleyen bir model olması yatıyor.

Öncü Haber ‘Düzce Modeli’ni örnek alan Kıbrıs’ta…

Düzce Belediyesi ile KKTC arasında 2023 yılının ilk aylarından bu yana devam eden ve imzalanan protokolle resmiyete dökülen temasların ardından sistem entegrasyonunun geldiği noktayı yerinde incelemek ve yönetimin tepesindeki isimlere mikrofon uzatmak için yavru vatana giden Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, ilk röportajı KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı ile gerçekleştirdi.

Ulaştırma Bakanı Arıklı ile özel röportaj

İlk olarak kendisini tanıtan Başkan Arıklı, şu ifadeleri kullandı:

“Ben 1975'de Türkiye'den adamızca gelen ve burada vatandaş olup daha sonra Türkiye'de okuyan sonra ise dönüp politikaya atılarak en üst kademelerde görev yapan çift uyruklu bir vatandaşım.  Akademisyenim aynı zamanda da Tarihçiyim, Azerbaycan kökenliyim. Şu anda da yeniden Doğuş Partisi'nin genel başkanıyım ve koalisyon ortağıyım.”WhatsApp Image 2023-11-30 at 10.52.30 (1)

“Araç sayımız 400 bine ulaştı”

Kıbrıs’ta süregelen ulaşım sıkıntısının ana nedeni olarak toplu ulaşım araçlarının olmamasını gösteren Arıklı, ulaşım hizmeti olmaması nedeniyle artan araç sayısına bağlı sorunlar için şöyle konuştu:

“Toplu taşıma çok ciddi sorun var. Toplu taşımanın olmadığı için, bizim ciddi şekilde araç piyasaya araç çıkıyor. Her ay 3 bin 500 - 4 bin civarındaki ziyaretçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi küçük bir adayı seçtiği için çok büyük bir ciddi bir rakam. Araç sayımız toplamda 400 bine ulaştı. Yani yetişkin nüfusun 120-130 bin olduğu bir ülkede araç sayısının 400 bine çıkması toplu taşımanın eksikliğinden dolayıdır. Bu aynı zamanda da bizim ekonomimiz için de çok ciddi bir kayıp. Çünkü dışarıdan yakıta, akaryakıta ödediğimiz para yılda ortalama 300- 350 milyon dolar. Yani canımızı dişimize takarak ihracat yapıyoruz. İhracatımızın toplamı 100 milyon dolar. Ama bunun karşılığına dışarıdan onun 3 misli akaryakıt alıyoruz. Tabii yollarımız yetmiyor. 2-3 tane araba almak zorunda. İşe gitmek için özel arabalarını kullanmak zorundalar. Her yetişkin tane araba almak zorunda kalıyor çünkü toplu taşıma yok.”

“Sevgili bakanım bize çok sıcak yaklaştı”

Kendisinden önce bakanlık koltuğuna oturan her devlet adamlarının bu sorunu çözmek için girişimlerde bulunduğunu ancak kısa süren siyasi ömürleri nedeniyle nihayete eremediklerini belirten Arıklı, ‘Ben öncekiler gibi tekrar başa dönmedim.’ diyerek, izlediği yolu anlattı.

Bakan Arıklı, “Bu toplu taşıma sistemini kurmak için benden önceki birçok bakan bu işe el attı ama ömürleri vefa etmedi. Yani bizde ulaştırma bakanlarının siyasi ömürleri 11 ay falan ortalamaya baktığımızda. Başlanmış, adım atılmış ama hükümet düşmüş o bakan gitmiş, yerine gelen başka bir bakan, tekrar aynı konuya el atmış. Ben öyle yapmadım. Ben, işbaşına geldiğimde benden önceki arkadaşların başlattığı yerden devam ettim. Benden önceki arkadaşlar Kayseri Belediyesi'nin toplu taşıma sistemiyle ilgili bir çalışma yapmışlar. Sonra Kayseri'de bir sistem değişikliği oldu. Bunun üzerine Düzce'ye yöneldik. Sevgili bakanım bize çok sıcak yaklaştı, hemen ilgili arkadaşlar görevlendirdi ve arkadaşlar gelip burada ciddi bir çalışma yaptı. Bir rapor hazırlıyorlar şimdi, daha sonra sayın büyükelçimiz konuya muttali oldu. O da Düzce'ye gitti. Düzce Belediye’mizle görüştü, başkanla görüştü ve günün sonunda iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum.” dedi.

“2024 yılı içerisinde çok ciddi adımlar atmayı planlıyoruz”

“Düzce'nin konumu, Düzce'nin yeni sistemden önce toplu taşımadaki sıkıntıları bize çok uygun.” diyen Arıklı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yani hemen hemen aynı prototip olarak da bize çok uygun. Dolayısıyla Düzce’nin yardımları, Türkiye Büyükelçiliği'nin katkılarıyla toplu taşıma konusunda, 2024 yılı içerisinde çok ciddi adımlar atmayı planlıyoruz. Bu toplu taşıma sistemini gerçekleştirdiğimiz anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ekonomisine de çok ciddi bir katkı sağlamış olacağız. Onun için bizim hayati projelerimizden bir tanesi. Olmazsa olmaz projelerimiz bir tanesi.

“Düzce Belediyesi ve sayın bakanımıza teşekkürlerimi iletiyorum”

Düzce Belediyesi ve sayın bakanımıza, başkanımıza, selamlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum. Az önce söyledim Düzce'nin nüfusu, Düzce'nin toplu taşımadan önceki kaotik yapısı bize tıpa tıp uyuyor. Sayın bakanın bu konuları aşması önemliydi. Sayın bakan da bize gerçekten çok yakın davrandı. Çok sempatiyle yaklaştı ve gereken kolaylığı da gösterdi, ciddiyetle konuyu ele aldı.”

“Sevgili bakanım profesyonellerle çalışıyor, Kıbrıs’ta anket çalışması yaptırdı”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün her projede olduğu gibi ‘Ulaşım Master Planı’nda da işin uzmanlarından destek almasını takdirle karşılayan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, “Sevgili bakanım profesyonellerle çalışıyor. O profesyonelleri buraya gönderdi, ciddi bir anket çalışması yapıldı. Bu anket çalışması birkaç ay sürdü. Sahaya 15-20 civarında personel gönderildi. Onların ciddi bir giderleri vardı, sağ olsun Düzce Belediyesi bu konuların hepsinde yardımcı oldu. Anket çalışmasında projeyi hazırlatacak ne maddi ne de manevi herhangi bir birikimimiz yoktu, sayın bakana bir kez daha teşekkür ediyorum.”

“Önce karşı çıktılar, Düzce’ye gelince ikna oldular”

Kıbrıs’ta toplu taşımacıları bir araya getiren iki tane oluşum olduğunu belirten Arıklı, ‘Düzce modelini uygulayacağız.’ dediklerinde ilk etapta Kıbrıslı taşımacıların tepkisiyle karşılaştıklarını aktardı.

Arıklı, “Bunlar Toplu Taşımacılar Birliği ve Kamu Araçları Birliği. Dolayısıyla sistem hakkında bilgi sahibi olmaları için Düzce Belediyesi bunların temsilcilerini alıp Düzce'ye götürdü. Bu arkadaşlarımız -ki başta çok ciddi şekilde tepki gösteriyorlardı bu toplu taşıma sistemine, Düzce’de Düzce Belediyesi'nin uyguladığı sistemi görüp toplu taşımacılarla konuşunca ikna oldular. ‘Evet bu sistem tam da bize uygundur ve uygulanabilir’ dediler. Onların kararı bizim için daha önemliydi, onların ikna olması çok daha önemliydi. Düzce Belediyesi'ndeki toplu taşıma sistemi, o kadar güzeldi ki bu işe en başta karşı çıkan, toplu taşımacılar oradaki sistemi görünce ‘Tamam bakan bu sistem bize uygun, harika bir sistem.’ dediler. O açıdan oradaki toplu taşıma sisteminin, buradaki toplu taşımacılar tarafından kabul görmesi önemlidir.” diye konuştu.

“Öğrenciyi sadece bulunduğu şehre hapsederseniz amaca hizmet etmezsiniz”

Kıbrıs’ın aynı zamanda üniversite adası olduğunu vurgulayan Arıklı, toplu ulaşımın üniversite gençliğinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yakından tanıması açısından da gerekli olduğunu şöyle anlattı:

“Bizde yüz bin civarında, 100 binin üzerinde öğrenci var. Bu 100 bin öğrencinin yaklaşık 70-80 bini yabancı öğrenci. Bu öğrenciler toplu taşıma sistemi olmadığı için geldikleri üniversitenin bulunduğu şehrin dışında, başka şehirleri gezme ve tarihi yerleri gezme imkanları yok. Buraya gelen yabancı öğrenciler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her tarafını gezip görmeli, aşık olmalı, ülkelerine döndüklerinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin fahri temsilcisi olmalı. Öğrenciyi sadece bulunduğu şehre hapsederseniz ve o öğrenciyi ucuz şartlarda ve kaliteli ortamlarda adanın her tarafını dolaştırma, dolaşma imkanını sağlamazsanız, amaca hizmet etmezsiniz. Turistler de aynı şekilde, taksiler bizde çok pahalı. Yani Girne'ye gelen bir adam, Mağusa Harabeleri’ne gitmek için, en az 4-5 bin lira civarında para harcamak zorunda. Onun için kimse gitmiyor. Oysa biz toplu taşıma sistemini kurabilirsek buraya gelen turist daha ucuz, daha kaliteli toplu taşıma sistemiyle adanın her tarafını gezip turistik yerleri görebilse bu ekonomimize de çok ciddi gelir sağlayacak. ODTÜ'nün burada kampüsü var, Kalkanlı'da. Çok ciddi bir maddi bütçeyle kuruldu. Uzun yıllardan beri orada hizmet veriyor ama öğrenciler memnun değil. Ben geçen gittim her yıl sürekli öğrenci sayısı düşüyor. ‘Niçin?’ diyorlar ki: “Biz güzel adanın dışında bir bölgedeyiz, kampüs var, yurtlar da orada ama burada hapis hayatı yaşıyoruz. Toplu taşıma olmadığı için şehre dahi inemiyoruz. Yani hepimiz genciz netice itibariyle, akşamları çıkıp dolaşmak istiyoruz. Ama her gün kampüste yaşamak, açık hava hapishanesi konumunda olmak bizi rahatsız ediyor. Onun için buraya gelen öğrencilere biz gelmeyin diyoruz.” dediler. Oysa toplu taşıma sistemi olsa o öğrenci günün 24 saati en azından gece saat 00:00-01:00’e kadar Girne'ye ulaşabilse, Güzelyurt merkeze ulaşabilse, Lefkoşa'ya gelebilse, sosyal hayatın içinde var olabilse o öğrenci ODTÜ gibi bir yer, niye tercih etmesin? Bu açıdan bizim için çok çok önemli toplu taşıma sistemi olursa daha az araç alacağız, daha az yakıt harcayacağız saymakla bitmiyor ekonomik getirileri. Dolayısıyla Faruk Bakanımın bu toplu taşımayı gerçekleştirecek ve bu sistemi Kıbrıs tarihinde önemli bir yeri olacak.”

“Düzce’ye deprem öncesi ve sonrası geldim”

Düzce’ye depremden önce ve sonra ziyaretleri olduğunu söyleyen Bakan Arıklı, “Düzce'ye işte Orhan bey vasıtasıyla gittim öğrenciydi, benim öğrencimdi beni ısrarla davet etti. Sanırım deprem öncesiydi gittiğim vakit ama depremden sonra da gittik ve o deprem faciasını birlikte gördük.” dedi.

“Umuyorum ki önümüzdeki dönemde sayın bakanım tekrar ve de çok ciddi bir oyla seçilecek”

Konuşmasının sonunda Öncü TV vasıtasıyla Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü başta olmak üzere ulaşım sisteminin Kıbrıs’a uygulanmasında emeği olan tüm kesimlere teşekkür eden Arıklı, “Ben, Öncü TV ve Öncü Radyo vasıtasıyla hem Düzceliler’e hem de Düzce kentine hem de böyle değerli bir bakanımızı başkan seçtikleri için Düzce halkına teşekkür ediyorum. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde sayın bakanım tekrar ve de çok ciddi bir oyla seçilecek ve hem Düzce'ye hizmet edecek hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne hizmetlerinde kaldığı yerden devam edecek. Hem Düzceliler’i hem de sayın bakana bir kez daha teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Ulaştırma Dairesi Müdürü Aydın: Başkan Özlü’nün çok büyük katkısını gördük

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Trafik Dairesi Müdürü Ahmet Aydın ise yavru vatana uygulanacak Düzce Ulaşım Sistemi ve adada süregelen ulaşım sıkıntıları hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biliyorsunuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çok fazla turist ağırlayan, çok fazla öğrenci misafir eden bir ülke dolayısıyla ciddi anlamda bir toplu taşıma ihtiyacı mevcut. Şu an çok dağınık, çok yetersiz toplu taşıma söz konusu. Taksilerimiz var; öğrencilerimiz için ve turistlerimiz için her zaman uygun olmayabiliyor. Biz, sayın bakanımız, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’ye birkaç sefer ziyarette bulunduk. O da sağ olsun bize katkısını koydu, danışman ekiplerini buraya gönderdi ve gerekli saha çalışmaları başlatıldı. Şu anda projemiz devam ediyor, saha çalışmalarımız devam ediyor. İnanıyoruz ki çağdaş, sürdürülebilir, kaliteli tüm halkın hizmet alabileceği bir toplu taşıma sistemine kısa zamanda kurulacaktır. Ve bu toplu taşıma sistemi kurulması ile birlikte, trafikte yaşanan yoğunluğun da azalacağını hedefliyoruz.”

“Kıbrıs’ta 100 binin üzerinde yolcu hedefliyoruz”

Sistem hayata geçtiğinde Kıbrıs’ta 100 binin üzerinde yolcu hedeflediklerini belirten Aydın, “Biz Düzce Belediyesi’ni seçmeden önce gerekli araştırmalarımızı yaptık. Şu ana kadar yapılan çalışmalar üst düzeyde ve herkes tarafından da takdir ediliyor. Nüfus oranına ve kullanıcı beklentimize de baktığımız zaman işletmeleri tatmin edici bir proje çıkacağını görebiliyoruz. Yeni yılın ilk aylarında uygulamaya başlamayı hedefliyoruz.” dedi.