Okan Yanmaz yönetiminin sorumsuzluğu turizm cennetini denize girilmez hale getirdi! Düzce’nin Karadeniz’e açılan kapısı Akçakoca’da son bir haftadır denize girmek hava şartları gerekçe gösterilerek yasaklanırken asıl nedenin çok vahim olduğu ortaya çıktı. Akçakoca’da deniz suyuna karışan kanalizasyon suları nedeniyle plajlarda kirlilik zirve yaptı, binlerce kişi hastanelik oldu. Koli basili rezaleti, Sağlık Bakanlığı’nın Yüzme Suyu Takip Sistemi’ndeki verilerle gün yüzüne çıktı. Yanı başımızdaki Ereğli ve Alaplı’da su tertemiz çıkarken, yakın zamanda son mavi bayrağından da olan Akçakoca’nın denizi, belediyenin asli görevlerini yerine getirmemesi sonucu ‘lağım denizi’ne dönüştü. Sahillerdeki kirlilikten uzun süredir şikayetçi olan halk, göz göre göre toplum sağlığıyla oynanmasına ateş püskürdü.
Son dönemde Batı Karadeniz’in İncisi’nde yer alan plajlarda denize giren vatandaşların ishal, kusma ve baş ağrısı gibi belirtilerle hastane başvurularında büyük artış yaşanıyor. Akçakoca, Düzce ve çevre ilçelerdeki hastanelerin acil servisleri Akçakoca’daki plajlarda denize giren vatandaşlarla dolup taşıyor.
Ağustos ayının neredeyse her günü denize girmenin yasaklandığı Akçakoca’da olumsuz hava şartları bahane olarak gösterilirken asıl nedenin denizde kanalizasyon kaynaklı kirlilik oranının tavan yapması ile yayılan salgın olduğu ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın Yüzme Suyu Takip Sistemi’nin verilerine göre Akçakoca’nın plajlarında kamuoyunda koli basili olarak bilinen escherichia coli bakterisinin seviyesi insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşarak zirve yaptı.
Plajların kapatılmasına ramak kaldı
Akçakoca’nın birinci sınıf serin turkuaz suları artan bakteri yoğunluğu nedeniyle orta kaliteye geriledi, plajların tamamen kapatılma eşiğine ise ramak kaldı. İlçenin en kalabalık plajlarında ağustos ayı başında bakteri oranı 65 kata kadar arttı. Buna göre en pis plaj sadece 15 günde koli basili seviyesi 11’den 620’ye çıkan Kadınlar Plajı oldu. Hastalık saçan bakterinin oranı Değirmenağzı’nda 570, Edilli’de 420, Çuhallı’da 320’ye ulaştı.
Plajlar lağım çukuruna döndü
İnsanın kalın bağırsağına yerleşerek hastalığa davetiye çıkaran koli basilinin kanalizasyon atıklarıyla yayılması gözleri beceriksizliği ile nam salan Akçakoca Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Okan Yanmaz’a çevirdi. Yanmaz yönetimi, en temel belediye hizmeti olan kanalizasyonu bile sağlayamayacak hale gelirken Akçakoca’nın ülke çapında ünlü plajlarını da lağım çukuruna çevirdi. Güzel anılar biriktirmek üzere ilçeye gelen binlerce turistin hastalanmasına ve tatillerinin zehir olmasına neden olan Yanmaz, ilçenin turistik değerini ve imajını da yerle bir etti.
Çevre ilçelerde kirliliğin adı bile yok
Turizmde bir türlü hak ettiği konuma gelemeyen Akçakoca, ciddiyetsiz yönetim nedeniyle gözden düşmeye devam ederken çevre ilçelerin deniz suyu temizliği ise dikkat çekti. Akçakoca’da 620’yi gören kirlilik oranı; sınır komşuları Kocaali’de 2, Alaplı’da 3 puan olarak ölçüldü.
Akçakoca İstanbul’u bile 44’e katladı
Akçakoca’nın turist sayısı ve turizm gelirinde Batı Karadeniz bölgesinde liderliği kaptırdığı Ereğli’de kirlilik 0 ile 3 puan Karasu’da ise 30 puan olarak kayıtlara geçti. 20 milyon insanın yaşadığı megakent İstanbul’un gözde plajlarından Caddebostan Plajı’nda bile bu oran 14 puanda kaldı.
Öncü Haber gündeme taşımıştı
Öte yandan Öncü Haber kısa süre önce; bakımsız tuvaletleri, toplanmayan çöpleri, cankurtaran eksikliğinin de yaşandığı Akevler Plajı’nda lağım sularının denize döküldüğünü ve vatandaşların hayatının tehlikeye atıldığını gündeme taşımıştı. Aradan geçen sürede belediye kirliliğe karşı kılını bile kıpırdatmazken Akçakoca’nın kaderine terk edilmiş hali yürekleri sızlattı. Yanmaz’dan önce 3 mavi bayraklı plajıyla turizmde bölgenin parlayan yıldızı olan Akçakoca kısa süre önce son mavi bayrağını da kirlilik nedeniyle kaybetmiş ve turizm liginde alt kategorilere gerilemişti.