“Eypio’yu başka yere davet etmemişler galiba, bize kaldı”
Akçakocalı deneyimli gazeteci Tuncay Türkgülü, canlı telefon bağlantısı ile konuk olduğu Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp Öncü TV ekranlarının sevilen programı ‘Güne Merhaba’ da festivali değerlendirdi. Son festivalde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti karşıtlığı ile bilinen Eypio isimli sanatçının çağrıldığına dikkat çeken Türkgülü, “Akçakoca’daki festival 3 – 4 yıldan buyana düzenlenmiyordu, pandemi nedeniyle. Bu festivalin babası, normalde eski Belediye Başkanı Erol Solaktır, 1994 yılında başladı bu festivaller. Erol solak döneminde 76 tane ünlü sanatçı gelmişti. Fakat son düzenlenen festivalde farklı bir durum ortaya çıktı. Festivalin ilk gününde yüzü eskimiş İsmail Türüt sahne aldı. İsmail Türüt, sahneden inerken orkestrasına kızdı. Orkestra kendi orkestrası değildi, başka orkestraydı. Orada bir sıkıntı yaşandı, sahneyi yaklaşık 10 – 15 dakika erken terk etti. Festivalin ikinci gününde İrem Derici gelecekti, saat 13:00 civarında dediler ki; ‘İrem Derici hastalandı, soğuk algınlığı geçirdi ve o yüzden gelemeyecek’ dediler. Tabii bunun ardından hemen sanatçı arayışı içine girdiler. Yani vatandaşlar İrem Derici’yi beklerken, bir anda İrem Derici gelmez oldu. Onun yerine biliyorsunuz bir zamanlar ünlüydü, Gezi olaylarında Cumhurbaşkanımıza karşıtlığı ile bilinen Eypio diye bir sanatçıyı çağırdılar. Eypio’nun festivale gelişi ile ilgili dediler ki; ’40 kişilik bir sanatçı listesi vardı, bu 40 kişinin içinden biz seçimimizi yaptık, anlaşmalarımızı da sağladık.’ Eypio’yu başka yerler kabul etmemiş ki galiba bu sanatçı en son bize kaldı galiba, ben öyle düşünüyorum” diye konuştu.
“Sahneyi Caminin 100 metre yakınına kurdular”
Festivalin düzenlendiği alanın da yanlış bir tercih olduğuna dikkat çeken Türkgülü, “İlk iki gün festivalde çok fazla kişi yoktu, bir de sahne caminin 100 metre yakınında olması çok kötü bir tercihti. Çünkü namaz vakitleri sırasında müziği kesmek zorundasın. 15 – 20 dakika ara vereceksin, bir de alan çok dar. Çok geniş gibi gösteriliyor, ama alan çok dardı gerçekten. Yani yer seçimi çok iyi değildi. Gerçi Akçakoca’da alan kalmadı, önceden limanda yapılırdı, şimdi liman içinde Sahil Güvenlik var, deniz polisi var, Balıkçılar Kooperatifi var, bu nedenle tabii alan daraldı. Bu nedenle caminin arkasında yapma kararı aldılar. Ben vatandaşlara soruyorum mesela; ‘siz olsanız bu festivali nerede yaparsınız’ diye, vatandaşlar da ‘Çuhallı Plajında yapardım’ cevabını veriyor. Sahneyi yürüyüş alanına kurarsın, sağlı – sollu plajı doldurursun yani. Denizden de güvenliğini alırsın, yapılabilirdi yani, daha güzel olurdu” şeklinde konuştu.
“Belediye festival yapmadı, konser gibi bir şey oldu”
Festivalin küçük bir konser havasında geçtiğinin söyleyen Türkgülü “Festival diyoruz biz buna, ama belediye festival yapmadı aslında. Bu konser gibi bir şey oldu yani. Festivalin en güzel yanı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organize ettiği, yabancı ve Türk Folklor ekiplerinin sahne aldığı gösterilerdi. Bu vatandaşlarında hoşuna gitti. Mesela bisiklet yarışı olmuş, kimsenin haberi yok. Kim yapmış, kim kazanmış? Daha sonradan bu bisiklet yarışı basına servis yapılıyor” ifadelerini kullandı.
“Bu festival amacına ulaşmadı”
Festivalin amacına ulaşmadığını sözlerine ekleyen Türkgülü, “Bu festival amacına ulaşıyor sayılmaz. Ben şöyle düşünüyorum; burada ki esnaf biraz para kazansın diye düşünülmüş bir olay. Festivalde bizim Karadeniz Halk Oyunları topluluğu bile yer almamış yani. Mesela yerel sanatçılarımız var, Ezgi Hanım var, Ajda Pekkan’ın yanında çalışıyor. Ajda Pekkan’ın yanında çalışan Akçakocalı hanımefendiyi konsere çağırmıyorsun yani. Mesela şöyle bir şey var; Belediye Başkanı Okan Yanmaz Eypio’nun sahne aldığı gün sahneye çıkıyor ve ‘Siyasi algı yapılıyor, şöyle yapılıyor, böyle yapılıyor’ diyor. Yani ne alakası var, insanlar oraya konsere gelmiş, ‘Burada siyasi algı yapılıyor’ diyerek diğer siyasilere serzenişte bulunmanın ne anlamı var. Birde sponsorlar var, yani bu sanatçıları buraya getiren insanlar var. Mesela İsmail Türüt’ü Ankara eski Büyük Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek getirmiş, bizim aldığımız bilgilere göre, Kıraç’ı iş insanı Burhan Özdemir getirmiş. Yani Akçakoca’yı seven iş insanları, Akçakoca Belediyesi’ne katkı sağlamışlar. Buradaki müteahhitler 100’er bin TL katkı vermiş. Yani belediye burada ekonomik olarak çok yükün altına girmemiş. Yani bunun maliyetine baktığınız zaman, 3 buçuk 4 milyon bir rakam çıkıyor. Bunun adı festival, ama içi boş. Konserde ufak tefek asayiş olayları oldu.” açıklamalarında bulundu.
HABER: Savaş ARI