Gündem

ACISI İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE…

Abone Ol

17 Ağustos 1999 günü saat 03.02’ de meydana gelen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından merkez üssü İzmit Kocaeli olarak açıklanan 7.4 şiddetindeki deprem Düzce’de de derin yaralar açtı.

Marmara depremi olarak anılan bu deprem, özellikle İzmit, Adapazarı, Yalova ile İstanbul, Bursa ve Eskişehir’in bir kısmı ile Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde can ve mal kaybına neden oldu.

17 Ağustos deprem felaketinde en fazla can ve mal kaybı Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde meydana geldi. Toplam 270 kişinin hayatını kaybettiği depremde 685 kişi enkaz altından kurtarıldı. 1157 kişi de yaralanarak çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Birçok kamu binası zarar gördü

7.4 şiddetindeki ilk büyük sarsıntı ve ardından gelen artçı depremler sonucunda 3 bin 132 konut ve 692 işyeri tamamen yıkıldı. Birçok resmi ve özel kuruluş yıkılırken, önemli bir kısmı da ağır hasarlı hale geldi. Düzce Belediyesi binası, Düzce Devlet Hastanesi, Düzce Lisesi, Teknik Eğitim, Orman ve Tıp Fakültelerinin bulunduğu bina ağır hasarlı binalar arasındaydı. Devlet hastanesinin birçok bölümlerinin depremden zarar görmesi nedeniyle acil sağlık hizmetleri hastane bahçesinde kurulan çadırlarda verildi. Enerji hatlarında meydana gelen ağır hasar nedeniyle deprem sonrasında ilçe merkezleri ve köylere bir hafta elektrik verilemedi. Telefon hatlarındaki hasar nedeniyle iletişim sağlanamaması hayatı daha da güçleştirdi.

28 çadırkent kuruldu

Evleri yıkılan ve hasar görenler için Düzce’nin çeşitli kesimlerinde 28 çadırkent kuruldu. Kızılay ve Sivil Savunma Müdürlüğü’nün yanı sıra, İzlanda, İspanya, Çin, Japonya, ABD, Finlandiya, İsviçre, Almanya ve Pakistan’dan gelen çadırlarla çadırkentlerdeki çadır sayısı 3 bin 73 adet oldu. Alt yapısı oluşturulan, sağlık hizmetleri verilen çadırkentlerde ayrıca polis karakolalrı da oluşturuldu. İlçe merkezlerinde oluşturulan çadırkentlerin yanısıra vatandaşlarda kendi imkanları ile evlerinin yakınlarına kurdukları çadırlarda barındılar. Özellikle devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle uzun süre, evi sağlam olan vatandaşlar da çadırlarda kalmayı tercih ettiler.

Prefabrik konutlar yapıldı

Depremzede ailelerin geçici olarak barınması için prefabrik konutların yapımına da hemen geçildi. İlk etapta Kiremitocağı Mahallesi’nde biri 182, diğeri 42 konutluk olmak üzere iki noktada prefabrik inşaatına başlandı. Bunun dışında Fevzi Çakmak Mahallesi’nde toplam 368 prefabrike konut yapımına geçildi. Biten konutların hak sahiplerine dağıtımı da kura ile gerçekleştirildi. Bu arada kesin hasar tespit raporuna göre konutu yıkık ve orta hasarlı olanlara mal sahibi ya da kiracı olduğuna bakılmaksızın bir yıl süreyle geçici barınma yardımı yapıldı.

Depremzedeler henüz yaralarını sarmak üzereyken 87 gün sonra ikinci deprem geldi; 12 Kasım 1999...