Fındık fiyatlarının açıklanmasıyla Düzceli üreticiler, üretimde artan maliyetler karşısında bu sezon da umduğunu bulamadı. Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, ‘Yorumlu-Yorum’ programında konuyu ele aldı. Batı Karadeniz Bölgesi’nin fındığının çok değerli olduğunu belirten Ünsal, “Fındık fiyatını Karadeniz Bölgesi, Batı Karadeniz Bölgesi belirleyebilir. Bir Ziraat Mühendisi diyor ki ‘Bugün fındığın 210 lira olması lazım.’ Bugün Ferrero denilen bir tekelin elinde. Adam eğitimiyle, ilacıyla, üretimiyle bütün üreticiye farklı şekillerde ulaşmış. Bilgin olacak ki fikrin olacak. Bütün kılcal damarlara girmiş vaziyette, tekelleşmeye doğru gidiyor. Bu firma istediğinden mal alıyor, istediğinden almıyor.” açıklamalarında bulundu.

Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, kendisinin hazırlayıp sunduğu , Öncü TV ekranları ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayını ile Düzce’nin gündemine ışık tutan ‘Yorumluyorum’ programında, fındık üreticilerinin sorunlarını masaya yatırdı. Ünsal, fındık üreticisinin bu sene iklim şartları sebebiyle zor zamanlar geçirdiğini belirterek, beklentilerin altında açıklanan ürün fiyatlarıyla fındık üreticisinin daha da dibe vurduğunu aktardı.

“Bütün kılcal damarlara girmiş vaziyette”

Bir Ziraat Mühendisine göre fındığın kilosunun 210 lira olması gerektiğini söyleyen Ünsal, şöyle konuştu: “Fındık 130 lira olarak açıklandı. Fındığın maliyetiyle fındığın dengesi çok farklı. Biz Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaşıyoruz. Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık dünya çikolata üretiminde number one, olmazsa olmaz. Bu fındık olmadığı zaman o dünyadaki çikolata ve fındığın yan sanayiden olan ürünlerinde kalite yok. Allah bu coğrafyaya güzelliği vermiş. Bu para bu emeğin karşılığı değil. Batı Karadeniz bakınız özellikle söylüyorum; Batı Karadeniz Bölgesi’nde çok zaruri olmadan fındığınızı satmazsanız, fındığınızı emanete vermezseniz, bizim fındığımız dünyada nerede üretiliyorsa da önde.  Batı Karadeniz'in Düzce coğrafyasının fındığı bu dünyadaki fındık üreticileri, fındık sanayisiyle üretim yapanlar bunu biliyorlar. Fındık fiyatını Karadeniz Bölgesi, Batı Karadeniz Bölgesi belirleyebilir. Bir Ziraat Mühendisi diyor ki ‘Bugün fındığın 210 lira olması lazım.’ Bugün Ferrero denilen bir tekelin elinde. Adam eğitimiyle, ilacıyla, üretimiyle bütün üreticiye farklı şekillerde ulaşmış. Bilgin olacak ki fikrin olacak. Bütün kılcal damarlara girmiş vaziyette, tekelleşmeye doğru gidiyor. Bu firma istediğinden mal alıyor, istediğinden almıyor.”

“Bu üreticiyi önce iklim vurdu, sıcaklar vurdu. Piyasa vuracak”

Fındık üreticilerinin birçoğuna engel koyan Ferrero’yu eleştiren Ünsal, “Binlerce, milyonlarca fındık üreticisi nerede? Bu Ferrero‘nun her yerde adamı var. Üretici mahsun ve mahcup. Bu mutlu edici bir fiyat değil. Toprak Mahsulleri Ofisi fındığı almamak üzerine bir stratejiyle yürüyecek. Nem diyecek, sıra diyecek, ödeme diyecek. Paranın ödenme gününde fındık düşecek de düşecek. Fındık 130 lira falan değil, parayı kim verirse piyasada o malın değerini o belirliyor. Fındık olduğu zaman fındığın gerçek fiyatı ortaya çıkacak. Ve bu üreticiyi önce iklim vurdu, sıcaklar vurdu. Piyasa vuracak Allah bu millete kolaylık versin. Çünkü fındığın fiyatını belirleyenler klimalı odalarda, akşam sefasında bunları belirliyor. At çömezin yük çömezin vur vur gitsin.” açıklamalarında bulundu.

KONURALP ANTİK TİYATROSU AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞÜYOR KONURALP ANTİK TİYATROSU AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞÜYOR

PROGRAMIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN;

Editör: Tuğba Aksoy