3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası sebebiyle Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, mesaj yayınladı. Aşılama, anne sütü ve çocuklarda teknoloji kullanımının sınırlandırılması gibi konulara değinen Yılmaz, halk sağlığıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

AŞININ GÜCÜNE İNAN, AŞILAN

Aşılamanın önemine değinen Yılmaz, “Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık günümüzde aşılamanın bir zaferi ve aşının gücü olarak artık görülmemektedir. Ulaştığımız yüksek aşılama oranları ile birlikte aşılama programımızda yer alan tüm aşı ile önlenebilir hastalıklarda önemli düşüşler sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

VALİ ASLAN MERKEZDE İNCELEMELERDE BULUNDU VALİ ASLAN MERKEZDE İNCELEMELERDE BULUNDU

FARKINDA OL TARAMANI YAPTIR KANSERİ ENGELLE

Kanser taramalarının devam ettiğini belirten Yılmaz, “Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve ayrıca Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalın bağırsak) kanserler için tarama programları yürütülmektedir.” dedi.

Yasin Yılmaz-1

“EMZİRMEK ANNENİN, ANNE SÜTÜ BEBEĞİN SİGORTASIDIR”

Anne sütünün hem bebek hem anne için önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, “Anne sütü bebeğin sadece besin ihtiyacını karşılamakla kalmaz aynı zamanda içerdiği biyoaktif maddelerle bebeği hem enfeksiyon hastalıklarına karşı korur hem de alerji, obezite, kanser ve kronik hastalıkları azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur.” ifadelerine yer verdi.

EKRANI DEĞİL, HAYATI YAŞA

Çocuklarda ekran süresinin sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Günümüzde çocuklar, yaşamlarının erken döneminde teknolojiyle ekranla gelişigüzel tanışmaya başlamışlardır. Çocuğun ekran karşısında yalnız başına bırakılması sonucunda çocukta gelişimsel geriliklere geliştiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Toplum temelli çalışmalarda bebeklik ve erken çocukluk döneminde uzun süre televizyondan, tabletten ve telefondan içerik seyretmenin çocuğun dil, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarında gecikmelere yol açmaktadır. Öte yandan, 4-6 yaş arası dönemde teknoloji kullanımının mutlaka ebeveyn eşliğinde olması ve günde en fazla 20-30 dakika ile sınırlı olması gerekmektedir.”

HER ADIMINDA AİLE HEKİMİN YANINDA

Aile planlamasının dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu belirten Yılmaz, “Aile Hekimliği Birimlerinde, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından tanı ve tedavi edici sağlık hizmetleri ile birlikte sağlık danışmanlığı, aile planlaması, koruyucu sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, kronik hastalık taramaları yapılmakta olup bu hizmetler hastalıklardan korunmanın en önemli basamağıdır.

Toplumun sağlıklı yaşaması ve her yönden gelişmesi onu oluşturan bireylerin sağlıklı olmasına bağlıdır. Sağlıklı (optimal) beslenmedeki amaç; yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesini (sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı, alkol ve tütün kullanımının önlenmesi) sağlamaktır.” açıklamalarında bulundu.

SAĞLIKLI ANNELER, SAĞLIKLI NESİLLER

Yılmaz annenin sağlıklı olmasının önemine dikkat çekerek, “Anne rahminde bebeğin gelişimini etkileyen olumsuzluklar sadece bebeklik değil, erişkinlik, yaşlılık dönemindeki başlıca sağlık sorunlarının sebebinin başlangıcını oluşturur. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için anne karnındaki yaşamımızın da sağlıklı olması şarttır. Onun için anne adayının gebeliğe iyi hazırlanması (gebe kalmadan gerekli risk tespiti yapılmalı, kalıtsal genetik geçişli hasatlıklar değerlendirilmeli, kızamıkçık, grip, tetanoz gibi aşılar yapılmalı, folik asit desteği sağlanmalı), gebelikte sağlıklı beslenme ve gerekli nutrisyonel desteğin sağlanması, izlemlerin tam yapılması ve komplikasyonları önlemek için hastanede sağlık personeli eşliğinde güvenli bir doğum yapılması sağlıklı nesillerin çoğalmasını sağlayacaktır.” dedi.

Editör: Tuğba Aksoy