Ulusal fındık konseyi Yönetim kurulu üyeliğine seçilen Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Türkiye'nin stratejik ürünü fındık politikaları ile ilgili Öncü Tv mikrofonuna önemli açıklamalarda bulunarak, Doğrudan Gelir Desteğinin artması gerektiğine dikkat çekti. Karslıoğlu desteğin maliyetler altında düşük kaldığına değinerek, “2009 yılında 1 dönümün gelir desteği 105 Dolar’a tekabül ederken, bugün bu rakam sadece 5 Dolar’a düşmüş durumda. Bu destek, yamaç köylerde 10 dönüm arazisi olan bir çiftçi için yılda toplam 360 TL’den toplamda 3 bin 600 TL’yi buluyor. Bu rakam, günümüz maliyetleriyle çok düşük” açıklamalarında bulundu.

Düzce Güçlü fındık sahibi Nurettin Karslıoğlu, Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Bölgede yaşanan fındık sorunlarına değinen Karslıoğlu.Fındık borsasının her yerde var olması gerektiğini ve Düzceli üreticiler için önemli olduğunu kaydetti.

Whatsapp Image 2024 11 19 At 16.38.49

“Doğrudan Gelir Desteği Artırılmalı”

Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu, bölgedeki fındık üreticilerinin sorunlarına dikkat çekerek, özellikle Doğrudan Gelir Desteği’nin artırılması gerektiğini vurguladı. Karslıoğlu, Ulusal Fındık Konseyi’ne de katıldığını belirterek, üretici ve tüccar grubu olarak birçok konuda çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Whatsapp Image 2024 11 19 At 16.38.55

Ulusal Fındık Konseyi ve Faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Karslıoğu, “Düzce bölgesinden sanayici ve tüccar grubundan yönetimde ben varım. Tarım grubundan ise 2 Ziraat Odası var. Ziraat odalarını bir tanesi batıdan bir tanesi ise doğudan oluyor. Bunu genel merkez tayin ediyor. Batıda yıllardır Akçakoca Ziraat odası devam ediyor. Yani 2 ayrı gruptan, 2 ayrı temsilci oluyor. Batı Karadeniz Bölgesi’nde 3 tane temsilci olmuş oluyor. Biz burada aylık toplantılarda bir araya gelip fındık sorunlarını ve üretici sorunlarını, durmadan yazarak devlete veriyoruz ama gerçekleşme işi biraz havada kalıyor. Ben Ulusal Fındık Konseyi’ne bu sefer D grubundan (üretici-tüccar grubu) Güçlü Fındık A.Ş’nin sahibi olarak katıldım. Borsamızda yine kurucu üyelerden, denetim kurulunda devam ediyor. Borsamızın Fındık Borsası ağırlıklı olduğu için, fındıkla ilgili her konuda her yerde var olmamız, bizim için Düzce ve üreticiler için, her konuyu bildirmemize vesile olan yapımız olacaktır. Ulusal Fındık Konseyi’nin raporlarını kendi sitelerimizde de yayımlıyoruz. Yönetim kuruluna Karadeniz temsilcileri bizi almak istedi, biz de evet dedik. Daha öncede temsilciydik, şimdi de temsilciliğe devam ediyoruz. Bir konuya değineceğim, biz başkanımızı seçmedik, ilk toplantıda görev dağılımı yapacağız. Genel Kurul yapılarak yönetim kurulu oluştu” ifadelerine yer verdi.

Whatsapp Image 2024 11 19 At 16.38.49

Karslıoğlu, 2009 yılından bu yana uygulanan Doğrudan Gelir Desteği’nin zaman içinde değer kaybettiğine dikkat çekerek, “2009 yılında dönüm başına 170 TL olan destek miktarının, 2025 yılı itibarıyla sadece 360 TL’ye yükseldiğini belirtti. Karslıoğlu, “2009 yılında 1 dönümün gelir desteği 105 Dolar’a tekabül ederken, bugün bu rakam sadece 5 Dolar’a düşmüş durumda. Bu destek, yamaç köylerde 10 dönüm arazisi olan bir çiftçi için yılda toplam 3 bin 600 TL’yi buluyor. Bu rakam, günümüz maliyetleriyle çok düşük” dedi.

Tarım sektörünün önemli bir sorununun da gençlerin köylerde tarımla ilgilenmemesi olduğunu belirten Karslıoğlu, “Eğer gelir seviyesi, üreticinin masraflarını karşılayamaz ve insanlar ürünlerden yeterli karı elde edemezse, gençlerin köyde durması ve tarımla uğraşması zorlaşır. Bu da tarımın geleceği açısından büyük bir tehdit oluşturur” dedi.

BURS VE ÖĞRENİM KREDİLERİ HESAPLARA YATIRILMAYA BAŞLADI BURS VE ÖĞRENİM KREDİLERİ HESAPLARA YATIRILMAYA BAŞLADI

Konsey Üyeliği ile Daha Güçlü Çözüm Arayışları

Doğrudan Gelir Desteği’nin devlet tarafından artırılması gerektiğini savunan Karslıoğlu, şunları kaydetti:

 “Benim Batı Karadeniz bölgesi olarak öne sürdüğüm bir konu var. Özellikle Doğu Karadeniz’e desteğin daha çok verilmesini, Batı Karadeniz’de maliyetin daha düşük olduğunu savunuyor çoğu arkadaşımız. Bu konu ovalar için doğru da, yüksek köylerimiz için doğru değil. Ben bu konuyu orada gündeme getirdim ve benim haklı taraflarımı gördü arkadaşlar. O zaman şöyle bir rapor yazılması gerektiğini belirttim , “yüksek destek verilsin ve bütün meyilli yüksek yerlerin hepsine verilsin” Bu görevi kim yapacaktır, Tarım il ve ilçe müdürlükleri yapacaktır. 2009 yılında 170 TL’den başlayan, 2025 yılında 360 TL’ye çıkan Doğrudan Gelir Desteğİ’ne kur olarak baktığımız da, 1 dönümün gelir desteği 2009 yılında 105 Dolara tekabül ederken, bugün o rakam 5 Dolar’a düşmüş. Doğrudan Gelir Desteği yamaç köylerde, 10 dönüm arazisi olan bir kişi için dönüm başına 360 TL’den, toplamda 3 bin 600 TL almış olacak. Bana göre en önemli konulardan bir tanesi budur. Doğrudan Gelir Desteğini, devletin çok çok yükseltmesi lazım, çünkü 360 TL çok komik. Her şeyde maliyetler çok yüksek, gençler köylerde durmuyor ve tarımla uğraşmıyor. Eğer gelir seviyesi masrafları karşılamayacak ve insanlar ürünlerden kar edemeyecek olursa, insanların şevki kaçıyor. İnşallah biz Doğrudan Gelir Desteğinin yükselerek, Bizimde konseyde olduğumuz sürece bir şeyler yapılabilmesine önayak olmamız faydalı olur diye düşünüyorum.”

Editör: Zeki Aşıkoğlu