Yığılca’nın Kırık Köyü’nde 6 kişinin de aynı şikayetlerden rahatsızlanıp hastaneye kaldırılması ve bir kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olay hakkında Düzce Valiliği basın açıklaması yaptı.

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Valilik olurununa sunulduktan sonra basına gönderilen metinde "önemli" noktalara ilişkin açıklama yapılmaması dikkat çekti. 1 kişinin hayatını kaybetmesi ile gündeme gelen Kırık Köyü'nün adına hiç yer verilmeyen bilgilendirmede, genel değerlendirmeler yer aldı ve olayın hanta virüsünden kaynaklı gerçekleştiği açıklandı. Ayrıca aynı şikayetlerle hastaneye kaldırılan 6 kişiden hayatını kaybeden vatandaşın ölüm sebebi hakkında hiçbir bilgi verilmeden Düzce'de hanta virüsü nedeniyle herhangi bir ölüm vakası bulunmadığı vurgulandı. Yaşamını yitiren vatandaşın da bu virüse yakalanıp yakalanmadığı "ölüm nedeni" belirtilmediği için bilinmiyor. Bir diğer dikkat çeken husus da kemirgenlerden bulaştığı bilinen hastalığa vatandaşların nasıl yakalandığı konusunda merakların giderilmemesi oldu.

"Hastalardan kan örnekleri alındı"
Valilikten yapılan yazılı basın açıklamada şunlar kaydedildi: “Konuyla ilgili 24 Nisan 2017 tarihinde Düzce İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı yapılmıştır. Toplantıya Halk Sağlığı Müdürlüğü. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Üniversitesi'nden Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Nefroloji bölümünden yetkililer katılmıştır. İlimizde 2017 Ocak ayı itibariyle ve daha önceki yıllarda görüldüğü üzere gözüken hanta virüsü enfeksiyonu tedavisi ile ilgili ilimizdeki hastanelerimizde yatarak tedavi gören hastalarımızdan alınan kan örnekleri Ankara Mikrobiyoloji Referans Laboratuarı'na gönderilmiş olup; sonuçları beklenmektedir. İlimiz hastanelerinde yatarak tedavi gören vatandaşımız bulunmamakta olup; hastalarımız şifahen taburcu olmuşlardır. Elimizdeki verilere göre ve yaptığımız çalışmalar doğrultusunda ilimizde hanta virüsü nedeniyle herhangi bir ölüm vakası bulunmamaktadır.” denildi.

"Bulaşıcı değil"
Valilik ayrıca, “İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı ekiplerce filyasyon çalışması yapılarak hanta virüsünün görüldüğü yerlerden alınan su numuneleri merkez laboratuarımızda incelenmektedir. Hastalığın kan transfuzyonu yoluyla ve özellikle insandan insana geçmediğinin halkımız tarafından bilinmesi gerektiği, çevre temizliği, kemirgenlerden uzak yaşantı ve temiz su tüketimi ile hijyen kurallarına önem göstermeleri gerektiği, böylelikle bu virüsten korunabilecekleri konusunda ekiplerimizce bilgilendirmelerde bulunulmuştur.” şeklinde ifade etti.

Hanta Virüsü nedir?
Öte yandan Kuş Gribi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden sonra Türkiye'de görülmeye başlanan tehlikeli bir virüs olan Hanta Virüsü kemirgen hayvanlarda görülüyor. Hayvanlardan insanlara bulaşabiliyor ama insandan insana geçmiyor. En önemli belirtileri yüksek ateş, bulantı, kusma ve böbrek yetmezliği olan virüs ölüme neden olabiliyor. 
Editör: Haber Merkezi